четвер, 16 серпня 2007 17:09

Чому українці не дбають про своє довкілля?

Днями ОБСЄ оприлюднила дані, згідно з якими в Україні залишилося лише 6% екологічно чистої території. Чому населення України так бездумно ставиться до землі, на якій живе?




Андрій ШКІЛЬ, 43 роки, політик:

— Думаю, не всі українці так уже й погано ставляться до власної землі та її природи. Насамперед нехтують цим питанням ті, хто не вважає Україну справді рідною землею. Мислять приблизно так: якщо тут вже буде неможливо жити через повну забрудненість, то завжди можна переїхати кудись далі. Тож, екологічна ситуація в Україні їх абсолютно не хвилює. Звісно, це аж ніяк не означає, що патріоти не смітять. Але тим, хто любить цю країну, хоча б трошки шкода її землю. Хоча всім нам не вистачає, зрештою, поваги до самих себе. Невже так важко зібрати за собою сміття після пікніку на річці?




Наталія ОРЦЕХІВСЬКА, 36 років, соціопсихолог:

— Вважаю, що українці просто не навчилися цінувати землю, де вони живуть. Ми досі відчуваємо себе гвинтиком великої імперії, де власна країна нам не належить. А її долю вирішують будь-де і будь-хто — тільки не ми. Тож кожен вважає, що прибирати треба лише у себе в садибі. Усе, що за парканом — це вже не моє. До речі, тут велику роль зіграв і радянський штамп: "Все вокруг народное, все вокруг мое". Як наші люди сприйняли цю формулу? Та дуже просто: якщо все навколо народне, значить, воно нічиє. Тобто й дбати про нього не треба — все одно воно не твоє.




Євген СВЕРСТЮК, 78 років, літературознавець:

— Фундамент нинішніх екологічних проблем було закладено 1917 року. Адже революція повністю зруйнувала всі "старі" порядки та закони. І цим дала можливість "розперезатися" людям, які звели в ранг суспільного закону байдужість та безкультур"я. До екології в тому числі.




Сергій КРИМСЬКИЙ, 76 років,

філософ:

— На території України історично було дуже багато землі. Тому в багатьох жителів поступово виробилося певне недбайливе до неї ставлення. А сьогодні українці настільки пригнічені власним соціальним становищем та банальною боротьбою за існування, що проблема екології — для них ніщо порівняно з іншими. У них просто на це немає часу.




Андрій КУРКОВ, 45 років,

письменник:

— Усе — в питанні загальної культури населення. Ми з дружиною часто відпочиваємо біля озера, де всі постійно лишають купу сміття. Одного разу ми привезли мішки та на очах у людей почали це сміття збирати. Та це на відпочиваючих ніяк не вплинуло. Вони продовжували смітити. Така поведінка — не просто неповага до сусідів та до держави загалом, але й проблема ідеології виховання. Колись були жовтенята та піонери, які збирали сміття та макулатуру. Це давало позитивні результати. Зараз же дітей виховують без всякої ідеї.

Зараз ви читаєте новину «Чому українці не дбають про своє довкілля?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі