четвер, 11 вересня 2008 20:50

Чому наші інваліди-олімпійці виступають краще за традиційних?

Станом на ранок вчорашнього дня на Параолімпійських іграх Україна завоювала 11 золотих медалей, тоді як на традиційних здобула всього сім. Виходить, наші олімпійці-інваліди значно успішніші, ніж здорові спортсмени. Чому?



Валерій Борзов, 59 років, голова Федерації легкої атлетики:

— У параолімпійському спорті жорсткіша конкуренція. До того ж наша держава надає більшої уваги спортсменам-інвалідам, ніж традиційним. Система їхньої підготовки практично така ж, як і в здорових атлетів. Тому результати постійно ростуть. Коли я був міністром спорту, вийшов наказ про розвиток параолімпійського спорту. З тих часів параолімпійці використовують досвід підготовки професійних спортсменів. Отримують такі ж заохочення, звання, як і в традиційних видах спорту. Це сприяє залученню до цього інвалідів. Хоча порівнювати не зовсім коректно — різні умови, правила.



Ганна Липківська, 41 рік, мистецтвознавець:

— Традиційні Олімпійські ігри надзвичайно комерціалізовані. То не стільки боротьба самих спортсменів, скільки змагання фармацевтичних компаній, виробників спортивного спорядження, одягу, взуття. А на Параолімпійських іграх — спорт у чистому вигляді. На них великі гроші з реклами не заробити, це більше соціальна річ. А там, де усе залежить від людей, а не комерційних угруповань, українці здатні на великі досягнення.



Денис Писаний, 26 років, юрист:

— У спортсменів-інвалідів набагато вища мотивація, ніж у звичайних атлетів. Адже для таких людей спорт часто стає єдиною можливістю самоствердитися в житті, довести усім свою значимість, домогтися успіхів. Тож вони проявляють більшу силу волі, інтенсивніше тренуються, наполегливіше йдуть до своєї мети.



Світлана Таран, 34 роки, економіст:

— Мабуть, інші країни більше вкладають коштів у великий спорт, ніж у інвалідний. Тож наші параолімпійці конкурентоспроможніші. Я не можу повірити, що в Україні спортсменам-інвалідам приділяють більше уваги, ніж звичайним. До людей із обмеженими можливостями в нас ставлення в суспільстві набагато гірше, ніж на Заході. Їх можуть легко образити, наплювати на права. Але на Параолімпіадах українці завжди виступали добре.



Петро Суптеля, 61 рік, майстер спорту з легкої атлетики:

— Для параолімпійців будують спортивні комплекси, бази, стадіони. Їх краще фінансують.

Взагалі дивно, що на традиційній Олімпіаді в Пекіні наші спортсмени завоювали стільки медалей. Бо спортивна база в Україні не відповідає сучасним вимогам.  Кращі спортсмени виїжджають за кордон.

Зараз ви читаєте новину «Чому наші інваліди-олімпійці виступають краще за традиційних?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі