середа, 05 березня 2008 17:55

Чому митниця б"є рекорди

Щоб розповісти про здобутки української митниці, прем"єр-міністр Юлія Тимошенко скликала минулого тижня прес-конференцію. Цифри вражають: у лютому Державна митна служба щодня збирала податків і зборів на 346 млн грн. У січні було 252 млн щоденно.

За місяць до державної скарбниці надійшло 7,6 млрд: удвічі більше, ніж за лютий 2007-го. І це при тому, що обсяг імпорту фізично зменшився на 26% — переважно через зменшення ввезення енергоносіїв. Загалом за січень–лютий митниця перерахувала до держбюджету на 5,3 млрд грн більше, ніж за аналогічний період минулого року. Ці кошти, за словами Юлії Тимошенко, стануть одним з джерел виконання соціальних програм уряду.

Такі результати митниця змогла отримати завдяки відновленню програми "Контрабанда — Стоп", а також проведеної СБУ операції "Цунамі". Програму Юлія Тимошенко розпочала 2005 року, але її перервали після відставки уряду восени того ж року. "Контрабанда — Стоп" передбачає створення електронної системи обміну інформацією з найбільшими країнами-експортерами в Україну, встановлення високотехнологічного скануючого обладнання, конфіскацію контрабандної продукції.

Ці кошти стануть одним з джерел виконання соціальних програм уряду

Є й інші причини збільшення обсягу митних платежів. Зокрема, скасування векселів з оплати податку на додану вартість. Торік імпортери могли сплачувати його не на кордоні, а через 30 днів після ввезення товару. З одного боку, у цьому була логіка — адже компанія матиме прибуток з імпорту лише після його продажу. З другого, ці векселі часто використовувалися для фіктивного відшкодування ПДВ. Отож бюджет-2008 передбачає скасування такої практики.

Щоправда, були побоювання, що через скасування ПДВ-векселів свій план не зможуть виконати податківці. Однак вони виявилися марними. По-перше, в лютому ДПАУ свій план таки виконала, водночас податківці суттєво перевиконали план із повернення ПДВ — 2 млрд грн проти 1,27 млрд запланованих. По-друге, стрімке збільшення надходжень митниці розпочалося саме в лютому, хоча векселі не діють із 1 січня. Отож зростання митних платежів пояснюється не тільки скасуванням векселів, але й зменшенням фізичних обсягів контрабанди.

Тривалий час витрати імпортерів на митниці розподілялися приблизно так: 10% від необхідного платежу йшло в бюджет, 20% — на хабар, а решта 70% взаємно "прощалися". Тобто, є значні ресурси для додаткових надходжень до бюджету. Причому руйнація такої системи підвищує конкурентоспроможність економіки. У березні 2005 року, коли програма "Контрабанда— Стоп" тільки почалася, надходження від митниці теж стрімко зросли — в 3,5 разу.

Зараз ви читаєте новину «Чому митниця б"є рекорди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі