четвер, 03 квітня 2008 18:53

Чому лягати спати треба до 23-ї години

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

62-річна Марія Грицай з Інституту екології людини радить не вживати смаженого і щоранку займатися дихальною гімнастикою.

У неділю ми перейшли на літній час. Як впливають переведення стрілок годинника на природні біоритми людини?

— Правильно жити за літнім часом, бо він природний. А також за добовими біоритмами.

Легені мають пік активності із третьої до п"ятої ранку — тоді людина повинна прокидатися. Якщо в цей час вдихає ковток свіжого повітря, то витискає застояне. Тоді імунна система стає активнішою. З п"ятої до сьомої години — активність товстого кишківника. Це важливий орган, який обігріває інші в черевній порожнині. У цей час обов"язково має відбуватися випорожнення. З сьомої до дев"ятої ранку — активність шлунка. Від нього енергія йде до всіх інших органів, слід пити багато води, їсти рідке. В українців завжди були козацькі затирухи, рідкі каші. Бажано, щоб перший сніданок був о 7 — 7.30. А останній прийом їжі — до 18.00. Для активізації роботи мозку треба з їжею вживати топлене коров"яче масло.

Із дев"ятої до 11-ї ранку — активність селезінки та підшлункової залози. Бажано приблизно о десятій, коли йде активне виділення травних соків, споживати білкову їжу — м"ясо, рибу — зі смаженими овочами. Можна кольорову квасолю, зелений горох, нут, сочевицю. З 11.00 до 13.00 активізується серце. У цей час воно легко справляється зі спожитою о десятій годині білковою їжею.

З 13.00 до 15.00 — активність тонкого кишківника. Їжа потрапляє у дванадцятипалу кишку. Бажано вживати рідину — найкраще біокефіри.

З 15.00 до 17.00 — активний меридіан сечового міхура. Це орган, який енергетично контролює роботу спинного й головного мозку. Від мізинців на ногах енергія іде вздовж ніг через сечовий міхур "в чотири ручаї" вздовж хребта до голови. Тому в народній традиції ноги завжди тримати в теплі. Загартовувальні процедури були короткочасними. О п"ятій вечора настає активність нирок. Це дуже делікатний орган. Вони практично тримаються на кровоносних судинах і жировому прошарку. Щоб їх добре промивати, протягом дня треба вживати до трьох літрів рідини, але якісної. Половину має складати вода: фільтрована, гарної якості. Підсолоджені, газовані води, кока-кола, пепсі — це сміття.

Від нирок о сьомій вечора енергія переходить до меридіана перикарду. Це не просто серцева сумка, а енергетичний орган, який контролює роботу ендокринної й серцево-судинної систем. У цей час обов"язково треба гуляти. Не має звучати голосна неприродна музика. Колись у селах о 19 годині завжди збиралися на колодках — щоб подивитися на зорі й відчути простір.

З 21.00 до 23.00 — активність "трьох обігрівачів": голови, тулуба й ніг. У цей час слід готуватися до сну. З одинадцятої вечора до першої ночі — активність меридіана жовчного міхура. Це ніби внутрішня служба безпеки. У цей час маємо вже спати, щоб він перевірив усі системи й передав енергію "королеві організму" — печінці, яка активна з першої до третьої ночі.

Якщо людина пізно лягає спати, то відбувається збій в усіх системах організму. Нервова система відновлюється лише з десятої вечора до півночі.

Які ще складові здорового способу життя?

— Гігієна. В українській традиції — ніколи не їсти руками. Кожен козак мав при собі ложку. Основою гігієни є миття рук. Також треба стежити за чистотою язика й носа. Язик слід чистити щодня вранці і ввечері, бо на ньому накопичуються мільйони бактерій. А ніс промивати щоранку теплим розчином солі — на склянку води неповну чайну ложечку.

Замість кави й чорного чаю слід пити трав"яні чаї та узвари

Якщо людина важко засинає, то їй бажано закапувати в ніс кунжутову чи кісточкову олію — по три краплі в кожну ніздрю. Очі рекомендується промивати трояндовою водою. Наші бабусі завжди сушили пелюстки троянд. Їх треба настояти, зробити ванночку, занурити обличчя й моргати.

Вранці та ввечері слід приймати душ. Замість мила можна використовувати природний скрап — на кавомолці розмолоти пшоно або кукурудзу. Він виводить зі шкіри токсини.

Якщо в людини дуже напружений день, то ввечері добре прийняти контрастний душ і зробити для ніг теплу ванночку із соляним розчином. Це очистить організм на енергетичному рівні.

Корисне втирання кунжутової чи кісточкової олії в підошви. Це також у нашій традиції — жінка і чоловік перед сном масажували одне одному стопи. Відбувалася енергетична дія, поєднання двох для порозуміння, бо дотик коханої людини лікує.

Що робити людині, яка живе в місті, веде малорухливий спосіб життя, сидить цілий день в офісі за комп"ютером?

— На сході сонця виходити на вулицю і робити хоча б гігієнічну зарядку — дихальні вправи. Вони конче необхідні. Після сорока років у більшості людей об"єм легенів — як в учнів початкових класів. Тому легені обов"язково потрібно тренувати.

Як захиститися від випромінювань і електромагнітних полів?

— Найкращим природним захисником є глина. Наші хати-мазанки — це храми здоров"я. А цемент, бетон, особливо арматура — дуже шкідливі. Бо від них утворюються негативні поля.

Захистом є, наприклад, українське народне вбрання з ручною вишивкою. Але вишите воно повинно бути сваргою — нашими прадавніми символами. Вишивальниця має бути під час роботи у стані гармонії.

Чи існують природні методи захисту від радіації та хімічного забруднення середовища?

— У 1987 році, після Чорнобиля, ми провели дослідження. Люди, які жили за рекомендованими нами біоритмами, мали оздоровче харчування, приймали достатню кількість рідини й виконували на повітрі дихальні вправи, були набагато менше забруднені радіоактивно навіть за тих, що приїхали з "чистих" регіонів. Був один чоловік, який отримав високу дозу опромінення. А після занять за нашою системою від нього звільнився.

А що рекомендуєте в харчуванні?

— Насамперед цілком відмовитися від червоного м"яса. Замінити його білим — птиці. І вживати не частіше двох разів на тиждень. Замість м"яса більше їсти горіхів, квасолі, гречки, пшона.

У нас зараз м"ясні та ковбасні вироби напхані соєю. А вона має дуже багато естрогенів — жіночих гормонів. Це призводить до втрати чоловіками сексуальної орієнтації. А жінки можуть мати проблеми з молочними залозами.

У нас є унікальна рослина — амарант. Це та українська щириця, яка росте на кожному городі як бур"ян. Її викидають, спалюють. Але тільки амарант містить стовідсотковий білок рослинного походження. Це рослина, яка оздоровить людство. Її листя багате вітамінами й мікроелементами. За їхнім вмістом амарант порівнюють із м"ясом кальмарів. Допомагає при ожирінні, неврозах, захворюваннях сечостатевої системи чоловіків і жінок та при багатьох інших хворобах. Із неї можна робити салати, маринувати, засолювати.

Не треба їсти рафінованих продуктів — цукру, олії. Вони збіднюють організм на вітаміни й мікроелементи. Картоплю — джерело крохмалю й надлишкової кількості спирту в організмі — можна вживати раз чи двічі на тиждень. Та й то печену або зварену на пару, в "мундирах". А краще її повністю замінити топінамбуром, який не лише містить багато вітамінів і мікроелементів, а й має антиканцерогенну та імунозахисну дію, виводить радіацію. Картопля порушує сон, знижує волю людини. Запорізькі козаки картоплю не вживали.

Замість кави й чорного чаю слід пити трав"яні чаї та узвари. Какао й шоколад замінити буковими горіхами й насінням соняшнику. Найціннішим харчем є спілі фрукти, але не заморські. А також сухофрукти. Потрібно відмовитися від смаженого.

Зранку добре пити сироватку. Вона сприяє засвоєнню в організмі кальцію. Але тільки без цукру. Підсолоджені йогурти не дуже корисні. Бо з цукром кальцій засвоюється гірше. Взагалі кисломолочні продукти краще їсти з якоюсь зеленню. Її слід вживати багато. Можна робити творожну запіканку — це було в українській кухні.

Зараз ви читаєте новину «Чому лягати спати треба до 23-ї години». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі