понеділок, 04 лютого 2008 14:31

Цього року можуть зібрати 40 мільйонів тонн зернових

Є такий сумний жарт: майже завжди врожай у нас збирають менший, ніж минулого, зате більший, ніж наступного року. От і 2007-го всеукраїнський ужинок зернових став найнижчим за останні чотири роки. Водночас, з огляду на кількість площ під озимими та нинішній стан посівів, наступний врожай може виявитися щедрішим і зламати цю традицію.

Дані щодо урожаю-2007 оприлюднив нещодавно Держкомстат. Порівняно з 2006-м загальний обсяг сільгосппродукції скоротився на 5,6%. Зернових зібрано 29,3 млн т. Це на 14,5% менше, ніж 2006-го, але більш ніж достатньо для внутрішнього ринку.

Та й для сільгоспвиробників рік видався прибутковішим за попередні. Адже невисокий вал і, відповідно, менша пропозиція, зростання цін на енергоносії, подорожчання сільгосппродукції на світовому ринку призвели до значного збільшення цін на неї в нас. Зернові за рік подорожчали майже вдвічі. Причому головною причиною цінового злету чи не вперше став не дефіцит збіжжя, а світові тенденції. Агропродукція там дорожчає, адже на планеті споживання росте швидше за виробництво. Під кінець року тонна пшениці третього класу коштувала в нас уже 1400 грн, тоді як 2006-го за неї можна було вторгувати лише 600–800 грн.

Тонна пшениці третього класу коштує 1400 гривень

Спираючись на дані статистики, можна прогнозувати, що нинішнього року хліборобський лан виявиться щедрішим. Значно збільшилися посіви під озимими зерновими, які здебільшого в доброму чи задовільному стані. У 2,5 разу збільшили площі під ріпаком. Подорожчання сільгоспкультур викликало зацікавленість у розширенні площ. В агробізнес із новою силою потяглися структури, здатні вкладати в нього гроші. Пророкують, що за сприятливих погодних умов урожай зернових може перевищити 40 млн т. На це сподіваються й у Кабміні. Майбутній щедрий урожай може стати чарівною паличкою для макроекономічних показників. Адже побороти злет цін на газ або нафтопродукти урядові не під силу — загальмувати інфляцію можуть недорогі продукти харчування.

Утім, прогнози в нашому агровиробництві — річ сумнівна. Адже Україну можна вважати зоною ризикованого землеробства не лише через часті погодні катаклізми. Більшість сільгосппідприємств і надалі виводять на лани комбайни, що експлуатуються 20 років. Вони залишають у полі 15–20% врожаю. Фермери й надалі змушені економити на дорогих добривах та засобах захисту рослин.

Зараз ви читаєте новину «Цього року можуть зібрати 40 мільйонів тонн зернових». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі