середа, 28 березня 2007 15:16

Цивільний шлюб пропонують ліквідувати

Можуть скасувати існуючу нині норму закону про спільне володіння майном у цивільному шлюбі. Відповідні зміни до Сімейного кодексу пропонує внести народний депутат від Соцпартії Михайло Мельничук, 59 років.

Фактично  йдеться про ліквідацію інституту цивільного шлюбу.

— Бо коли доходить до розлучення, йдуть суперечки й звернення до суду щодо майна, — каже Мельничук. — А як суд може визначити, коли розпочалося їхнє спільне життя? Що вони придбали, що є спільною власністю? Такі питання треба розглядати в суді, тільки якщо шлюб зареєстрований.

На думку депутата, цивільне подружжя має укладати контракт. Або офіційно зареєструвати шлюб.

Згідно з чинним законодавством, особа, що проживала в незареєстрованому шлюбі, все одно має право на поділ набутого  протягом його існування майна. Насправді ж визначити, кому що належить, дуже важко.

Мельничук наводить статистичні дані: близько третини усіх судових заяв стосуються саме суперечок між співвласниками. Нардеп переконаний, що ухвалення його законопроекту дозволить значно розвантажити суди.

— Такі проблеми справді є, — коментує директор Інституту родини та подружнього життя Юрій Підлісний, 34 роки. — Приміром, чоловік із жінкою протягом тривалого часу жили в квартирі останньої. Під час "цивільного" розлучення чоловік привів із собою з десяток свідків того, що це помешкання — спільно нажите ними майно. Свідками були сусіди, з якими в нього склалися гарні стосунки. Тож у жінки можуть забрати її власність.

Або ж люди, наводить ще приклади Підлісний, мають трьох дітей і живуть у цивільному шлюбі. Але вирішують продати будинок і поділити гроші. Виникає питання: чи їхні діти теж мають право на частку? І як бути, якщо майно належить чоловікові, а жінка просто з ним співмешкала?

Зрештою, всі проблеми з"являються від того, що люди не хочуть узаконювати свої стосунки. Юрій Підлісний вважає законопроект Михайла Мельничука "гарною ідеєю".

— Захищається і спільне майно подружжя, і те, яким чоловік або жінка володіли до вступу в цивільний шлюб, — каже він.

Михайло Мельничук розповідає, що до законопроекту є зауваження з боку уряду. Однак уже досягнуто компромісу, й незабаром ці зміни внесуть до Сімейного кодексу.

Зараз ви читаєте новину «Цивільний шлюб пропонують ліквідувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі