понеділок, 18 серпня 2008 15:01

Ціни впали

У липні в Україні була дефляція. Тобто, зниження цін — на 0,5%. Хоча цифра, на перший погляд, незначна, але це найбільше місячне зниження цін із серпня 2003-го. Для порівняння: торік у липні ціни зросли на 1,4%.

На тлі результатів наших сусідів це можна вважати успіхом. Наприклад, у Росії в липні ціни зросли на 0,5%. Вже третій місяць поспіль цінова динаміка в Україні краща, ніж у РФ.

А от річна інфляція залишається доволі високою. Однак і вона в нашій країні знижується: у травні — 31,1%, у липні — 26,3%.

Важливо, що подешевшали продукти харчування. Адже найбідніші українці витрачають на них понад половину свого бюджету.

Найбільше знизилися ціни на овочі — на 23%. Зокрема, на 13,1% подешевшала картопля. На молоко хоч і залишилася стара ціна, та нині воно коштує менше, ніж півроку тому.

Серед продуктів за місяць найбільше подорожчали яйця — на 15–20 коп. М"ясо — на 1%, і це найнижче подорожчання цього продукту з початку року. Чимало кому, насамперед киянам, доводиться більше платити і за хліб.

Якщо в травні зниження цін спостерігалося лише у двох областях, у червні — у п"яти, то в липні — у 21 регіоні. Тобто майже по всій країні.

Що ж спричинило це — сезонний фактор чи дії держави?

Найбільше знизилися ціни на овочі

І перше, і друге. Овочі та фрукти дешевшають у липні майже щороку. Водночас, якщо б ціни на інші товари не залишалися стабільними, дефляції не було б. Тим більше що у травні-червні інфляція гальмувалася, але сезонні чинники тоді ще не діяли.

Щодо держави, то була налагоджена продуктивна співпраця між урядом, Національним банком, Держрезервом і Антимонопольним комітетом. Наприклад, загальмувати ціни на цукор вдалося за допомогою запасів Державного резерву. Використання експортно-імпортних важелів зупинило ріст цін на олію. Антимонопольні ж заходи дозволили дещо знизити націнки у великих торговельних мережах, загальмувати зростання цін на паливо. Союзником уряду стало також зміцнення гривні.

До кінця серпня цінові прогнози також позитивні. А от восени вони будуть  неоднозначними. Зокрема, як заявляє перший заступник глави Секретаріату президента Олександр Шлапак, ризиком є зростання цін виробників, які значно випереджають зростання споживчих. Хоча стовідсоткової взаємозалежності між індексами немає. Адже, наприклад, найбільше зростання цін виробників зафіксовано в металургії — +6%, але майже 80% її продукції йде на експорт, і вітчизняних споживачів не стосується. До того ж нині розширюють імпорт споживчих товарів в Україну, який не залежить від цін наших виробників.

Зараз ви читаєте новину «Ціни впали». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі