четвер, 25 грудня 2008 16:55

"Ціна на газ для України не має перевищувати 220 доларів"

"Ціна на газ для України не має перевищувати 220 доларів"

Традиційно перед Новим роком виникає питання: перекриють росіяни Україні газ чи ні? Керівник енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар, 45 років, звертає увагу на непрозорість питання української заборгованості перед посередницькою компанією "РосУкрЕнерго".

Чи може "Газпром" припинити з 1 січня постачання газу в Україну?

— Видобуток, транспортування і споживання газу — це безперервний процес. Якщо перервати транспортування, то що росіянам робити з видобутим газом? Його можна закачувати в газосховища, але вони вже наповнені видобутим улітку паливом. Тому доведеться або спалювати газ на факелі, або заглушувати свердловини. А це повний абсурд, великі фінансові втрати.

Тому може йтися лише про скорочення поставок. Буде це чи ні, зараз навіть сам "Газпром" не зможе сказати. Росіяни продовжуватимуть нас лякати, писатимуть листи в ЄС і ООН.

Усе ж таки скільки Україна винна за газ?

— Із російського боку вже лунають заяви про 3,3 мільярда доларів, хоча мільярд Україна заплатила. "Нафтогаз" називає цифру 1,27 мільярда. І то це борг не перед "Газпромом", бо між цими компаніями немає договору, а перед "РосУкрЕнерго". Проблема в тому, що й "Газпром", і "Нафтогаз України" не вдаються до деталізації. Обидві сторони, кожна із власних міркувань, не розшифровують структуру заборгованості та час, за який вона виникла.

"РосУкрЕнерго" є фінансовим гарантом перед "Газпромом". Отож, навіть якщо виникають борги "Нафтогазу" перед "РосУкрЕнерго", остання має з ним розплачуватися. А такі можливості в компанії були. Щорічно вона має квоту на поставку 15 мільярдів кубометрів газу до країн ЄС. 2008-го ця компанія-посередник закуповувала туркменський газ по 140 доларів, а продавала Європі по 500.

Можливо, "РосУкрЕнерго" замість розрахунку з "Газпромом" зароблені гроші потратило нецільовим чином? Адже компанія його співвласника "Дмитро Фірташ груп" купила банк "Надра".

Чому досі не укладено угоди на постачання газу на 2009 рік?

— "Газпром" офіційно заявляє, що до цього Україна має сплатити  борги. У даному випадку російський монополіст обстоює інтереси "РосУкрЕнерго". Очевидно, це така форма збереження посередника в системі газових відносин.

Але це завдання для "Газпрому" важке. Він досі не може домогтися від своїх середньоазійських постачальників визначення вартості газу на наступний рік. У грудні нічим закінчилися переговори росіян в Ашгабаді й Ташкенті. Так само нічого не принесли переговори з Казахстаном і Азербайджаном. Центральноазійські партнери зайняли вичікувальну позицію, бо "Газпром" нав"язує Україні вартість газу по 400 доларів. Відповідно, вони так само хочуть поставити високу ціну.

А яка реальна ціна?

— Через світове падіння вартості нафти маємо орієнтуватися на 2006 рік, коли були подібні тенденції на нафтогазовому ринку. Тоді ціна російського газу для Європи була 260 доларів за тисячу кубометрів, для України — 95. Отож ціна на 2009 рік не має перевищувати 220 доларів.

Керівник "РосУкрЕнерго" Дмитро Фірташ погрожує "Нафтогазу" судом. Що із цього може вийти?

— "Газпром" теж погрожував. Тепер щось мовчить. Бо знає, що жодних угод із "Нафтогазом України" в нього немає.

А от "Нафтогаз" і "РосУкрЕнерго" можуть судитися в Стокгольмському арбітражному суді — згідно з їх угодою. Та, гадаю, все закінчиться погрозами. Бо жоден суд не візьме до розгляду справу про борги за календарний період, який ще не минув, тобто за грудень.

Тому це лише психологічний тиск. Інша справа, що поведінка самого "Нафтогазу" також є неадекватною. Звісно, не хочеться зайвий раз дражнити "Газпром". Але треба було поставити питання боргів прозоро й  публічно. Чітко показати структуру заборгованості, умови контракту тощо. Бо виникають підозри, що в "Нафтогазі" або сидять профани, або вони грають в одну гру з "РосУкрЕнерго" і "Газпромом".

Зараз ви читаєте новину «"Ціна на газ для України не має перевищувати 220 доларів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі