четвер, 03 травня 2007 18:59

Чим закінчиться нинішня криза?

Політична криза в Україні сягає свого апогею. Дискредитовані фактично всі інституції влади. Сторони протистояння не визнають рішень одна одної, суди і прокуратура стали заручниками політичної боротьби. Який же вихід із теперішньої ситуації?




Мирослав Попович, 76 років, директор Інституту філософії НАН України:

— Однозначно компроміс. Бо знайдення домовленостей та згоди обох сторін — єдиний вихід із нинішньої ситуації. Така взаємна згода вже вимальовується. Це, зокрема, рішення про проведення дострокових парламентських виборів — не обов"язково в червні. Якщо ж обидві сторони продовжуватимуть випробовувати нерви одне одного, тоді буде розвал української держави. В цьому випадку не виключені й криваві події.




Ірина Шинкарук, 26 років,

співачка:

— Не знаю, до чого все це дійде. Одного дня здається, що треба ось так, а іншого — починаєш сумніватися. Наші політики й владоможці настільки заплутали ситуацію, що у простої людини вже голова обертом іде. Хочеться лише одного: щоб вони почали працювати і дали працювати людям.




Дмитро Поїзд, 52 роки,

адвокат:

— Усе закінчиться перемогою президента та демократичних сил. Компромісу не буде. Після виходу в світ другого указу Віктора Ющенка Верховна Рада та прем"єр остаточно програли цю боротьбу.  Сьогодні всі документи, надіслані з парламенту до Секретаріату президента, там не приймаються. Тим самим Ющенко демонструє, що його наміри непорушні. Його також підтримують США, Європа. В Україні буде новий парламент. Нова коаліція подасть президентові нову кандидатуру прем"єр-міністра. Янукович же буде звільнений у зв"язку з обранням нового уряду.




Лілія Григорович, 49 років,

народний депутат від "Нашої України":

— Єдине джерело влади, яке на сьогодні правочинне, — це український народ. І він має бути верховним суддею в цій ситуації. Випало кілька вихідних, була можливість поїхати до людей, зустрітися із земляками в невеликих містечках і селах. Люди розуміють: сьогодні всі зайшли в глухий кут. Народ — сам собі не ворог. Дострокові вибори виявлять рівень довіри до політичних сил. Український парламентаризм отримає щеплення проти зарази, яка називається підкуп і зрада. Виборець відчує себе ще сильнішим, ніж після помаранчевої революції. Нова коаліція буде більш прагматичною. Україна перестане топтатися на місці і за рік-два матимемо реальний прорив у соціально-економічній сфері.




Віктор Небоженко, 52 роки, керівник соціологічної служби "Український барометр":

— Криза закінчиться тим, що сторони дійдуть якоїсь згоди. Однак перед тим, як буде досягнуто компромісу, можливі елементи надзвичайного стану в країні — в політичному режимі, управлінні державою. Проте зараз невідомо, звідки ці елементи йтимуть — із боку президента чи прем"єра. Але після цього обов"язково будуть досягнуті взаємоприйнятні домовленості.

Зараз ви читаєте новину «Чим закінчиться нинішня криза?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі