пʼятниця, 03 жовтня 2008 07:12

Чи зросте курс гривні?

У вересні в Україні істотно знизився курс гривні. Станом на вчора у столичних обмінках за долар давали 5 грн 3 коп, тоді як на початку місяця було 4 грн 65 коп. Чи зросте гривня знову?

Василь Юрчишин, 53 роки,

директор економічних програм Центру Разумкова:

— Послаблення гривні й зміцнення долара не стали несподіванкою. Зовні на це впливає  світова криза. Люди почали робити заощадження в твердій валюті. До того ж, у вересні завжди підвищується попит на долар і євро у зв"язку з інтенсифікацією підприємницької діяльності. Серед внутрішніх чинників — очікування другої хвилі соціальних виплат і збільшення зарплат. Свою роль зіграла політична нестабільність та ймовірність дострокових парламентських виборів.

Незабаром долар трохи впаде — десь до 5 гривень. Однак вже наприкінці жовтня—початку листопада знову зросте до 5 гривень 5 копійок. Гривня ж може поновити позиції наприкінці року—на початку наступного: люди мінятимуть багато валюти під час новорічних свят.

Євген Пржевалінський, 33 роки, підприємець:

— Усе залежатиме від ситуації на світовому ринку. Саме з цією кризою пов"язаний ажіотаж довкола курсу гривні. Фактично, ми залишилися без кредитора, якими були світові банки. Відтепер через власні проблеми вони не зможуть давати нам гроші. Це призведе до ще більшого браку валюти. Тому долар дорожчатиме й далі. Курс гривні коливатиметься залежно від його пропозиції на ринку. Намагання Нацбанку штучно підтримати національну валюту не матимуть жодного ефекту. Усі розуміють, що розраховувати на гривню не варто.

Олександр Жолудь, 31 рік, економіст Міжнародного центру перспективних досліджень:

— Чималу роль у здешевленні гривні зіграла світова фінансова криза. Щоб збільшити ліквідність своїх активів, іноземні інвестори та банки почали виходити з недостатньо розвинених ринків. Зріс попит на валюту, тоді як пропозиція її залишилася більш-менш незмінною.

Але до кінця року ситуація зміниться. Зокрема, Національний банк пообіцяв доволі міцно тримати курс гривні, не давати йому виходити за межі валютного коридору (4,85 — 5,05 грн/дол. — ГПУ). Думаю, офіційний курс буде трохи більший за 5 гривень, а обмінний на вулицях не перевищуватиме 5 гривень 20 копійок.

Зараз ви читаєте новину «Чи зросте курс гривні?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі