четвер, 12 липня 2007 19:49

Чи ви забобонна людина?

П"ятниця 13-го не може не наводити на роздуми про забобони, містику й таке інше, що все одно присутні в нашому житті. Хтось свято у все це вірить, хтось відмахується. Чи є ви забобонною людиною?


Левко ЛУК"ЯНЕНКО, 69 років, політик:

— Ніякі негативні події мого життя — наприклад, коли мене забрали в армію, чи арештували, чи судили — на 13-те число не припадали. Але це не означає, що воно не має якоїсь магічної дії на життя інших. Наприклад, в Австрії взагалі немає будинків з номером 13. А в мене самого є інші забобони. Я вірю в те, що якщо перебіжить дорогу чорний кіт, то це до невдачі. Те ж саме стосується жінки з порожнім відром, яка переходить дорогу. Звісно, намагаюся за допомогою розуму забобонам не піддаватися.


Євгенія КОНОНЕНКО, 48 років, письменниця:

— На математичному факультеті в нас був дуже оригінальний викладач — такий собі Каванцов. Ця людина змогла переконати нас, що число "13" — щасливе. І ось цьому психологічному настрою я й намагаюся слідувати. Щодо забобонів узагалі, то колись моя подруга попросила мене поміняти мій номер мобільного телефону, бо в ньому було три шістки підряд. Я про всяк випадок таки змінила. А от, наприклад, письменник Юрій Покальчук навпаки намагається це "демонічне" число використовувати. Не вірю також у чорних кішок, бо в будинку, де я живу, живе таких ціла зграя. Вони постійно перебігають усім дорогу. Так що в мене, мабуть, імунітет на них виробився.


Іван ДРАЧ, 70 років, поет:

— Я доволі забобонна людина. Взагалі, люди часто недооцінюють важливість народних вірувань та звичаїв. Колись ми з режисером Юрієм Іллєнком почали робити його перший фільм "Криниця для спраглих" 13-го числа о 13-й годині. Ми знехтували всіма забобонами, і в результаті цей фільм пролежав 20 років на полиці, адже був звинувачений в антирадянському спрямуванні. Так що не варто відмахуватися від знаків, які подає тобі доля. Я досі, коли чорний кіт переходить мені дорогу, беруся за ґудзик.


Ольга ПОЛІЩУК, 21 рік, студентка:

— Для мене п"ятниця 13-го абсолютно звичайний день. Хоча треба сказати, що саме число "13" доволі символічне. Адже я вступала до Києво-Могилянської академії 13 липня, опинилася 13-тою в рейтингу і випустилася в 13-му випуску. Що стосується забобонів у цілому, то вони є. Але я з ними борюся. Вважаю, що забобони є тільки тоді, коли людина в них вірить. Якщо не вірить — вони втрачають свою силу.


Богдан ВАСЮРА, 21 рік, регбіст:

— Як і в кожного спортсмена, у мене є певні звички. Не знаю, наскільки вони допомагають, але не заважають — так точно. Наприклад, перед виходом на поле я заклеюю скотчем те місце на зап"ясті, де вимірюється пульс. Взагалі, у спорті забобони значать багато. Бувають курйози. Один мій знайомий завжди перед виходом на поле клав собі під регбійку трохи землі з газону. Один раз він поклав землю, не побачивши, що в ній був значок команди-суперника. У тій грі він поламав собі ребра — якраз на тому місці, де лежала та земля зі значком.

Зараз ви читаєте новину «Чи ви забобонна людина?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі