четвер, 31 липня 2008 18:10

Через дорогі кредити може подешевшати житло

Україна цього року ввійшла до трійки країн-лідерів за темпами подорожчання. Уряд і Нацбанк намагаються з інфляцією боротися.

Зокрема НБУ досить суттєво стримує цьогоріч приріст грошей в економіці. Якщо торік пропозиція грошей зросла за січень-червень на 16,1%, то 2008-го — на 13,6%.

Але така політика має низку негативних ефектів. Зокрема коли грошей стає мало, то зростає їхня ціна — тобто відсоткові кредитні ставки. Цьому сприяє і невизначеність щодо майбутнього, викликана найвищою за останні сім років інфляцією.

Люди, які планували взяти кредити на купівлю житла, відкладають це до ліпших часів. Попит на нову нерухомість зменшується до рівня, якого будівельники не очікували. Водночас на вторинному ринку житла завжди є люди, змушені продавати свої квартири якнайшвидше — переїжджають за кордон, розлучаються чи одружуються тощо. Саме там уже найближчим часом можуть знижуватися ціни. А якщо квартири на вторинному ринку подешевшають, то їм надаватимуть перевагу перед новозбудованим житлом. Це має збити ціни й у новобудовах.

Поки що вони майже не рухаються. Але ринок завмер — угод купівлі-продажу цього року в столиці укладають менше, ніж минулого. Тому ціни вже є певною мірою умовними. Вони продавцями виставлені, але товар практично не йде.

Угод купівлі-продажу цього року укладають менше

Аби уявити можливі наслідки, варто подивитися на ринки житла у країнах Балтії та Казахстані. Там відбувається суттєве, на десятки відсотків здешевлення нерухомості. Причини різні, проте результат той самий.

У країнах Балтії після вступу до Європейського Союзу ціни на житло були значно нижчими за європейські. За однокімнатну квартиру у Лондоні чи Брюсселі можна було купити будинок у центрі Таллінна чи Риги. Отож багато іноземців почали активно скуповувати там нерухомість, що й спричинило зростання ціни на неї. Коли ж цього року виявилося, що Литва, Латвія та Естонія не перейдуть найближчим часом на євро, а у світі ще боялися розростання серпневої іпотечної кризи у США — іноземці кинулися продавати нерухомість. Це викликало обвал ринку. Із початку року ціни знизилися на приблизно 30% і поки що не припинили свого падіння.

У Казахстані останні кілька років бурхливо розвивалася банківська система. Для забезпечення внутрішнього попиту банки активно позичали за кордоном, накопичивши суттєві борги. І коли ставки за іноземними кредитами у другому півріччі 2007-го стрімко пішли вгору, банки змушені були збільшувати і вартість своїх позик. Це зменшило обсяг купівлі житла — за рік ціни в столиці Казахстану Алмати впали вдвічі.

Зараз ви читаєте новину «Через дорогі кредити може подешевшати житло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі