вівторок, 28 грудня 2010 12:05

"Цей бюджет годуватиме владу, олігархів і репресивні органи"

Верховна Рада ухвалила в цілому Державний бюджет України на 2011 рік. Законопроект передбачає, що наступного року український валовий внутрішній продукт зросте на 4,5% за інфляції 8,9%.

— Позитивно, що бюджет більш-менш реально ставить видатки й доходи бюджету та визначає невеликий дефіцит, — коментує нардеп-"нунсівець", член бюджетного комітету Олександр Бондар, 55 років. — Але його макропоказники нереальні. Документ передбачає зменшення видатків на соціальні потреби й солідне збільшення фінансування державного апарату й інвестиційних проектів, зокрема Євро-2012, на яких можновладці відмиватимуть державні кошти. Цей бюджет годуватиме владу, наближених до неї олігархів і репресивні органи.

Державне управління справами, наприклад, отримає 1,3 мільярда гривень, це на 40 відсотків більше, ніж 2010 року. Видатки на Генпрокуратуру зросли на мільярд, МВС та Міністерства оборони — на 2 мільярди. Та найбільше отримає Мінфін — 32,6 мільярда гривень. Це на 10 мільярдів більше, ніж поточного року, й майже втричі перевищує видатки на оборону.

Які проблеми з виконанням бюджету можуть виникнути?

— Показники, закладені в ньому, стануть нереальними уже через два-три місяці. Коли почне діяти Податковий кодекс, платежі до бюджету припиняться. Доведеться щокварталу вносити зміни.

Деякі показники досить сумнівні. Скажімо, надходження від приватизації заплановано на рівні 10 мільярдів гривень. Натомість стартова ціна одного лише "Укртелекому" становить 10,5 мільярда гривень.

Чи зможе уряд коригувати бюджет у ручному режимі?

— Кабміну надані такі повноваження щодо витрат бюджету, які суперечать нормам кількох статей Конституції.

Чому не обговорювали жодної з двох тисяч поправок, внесених депутатами?

— Навіщо їх обговорювати, коли більшість слухняно голосують за все підряд, що скаже влада? Це марнування часу — все одно нічого не врахували би.

Бюджетний комітет і Верховна Рада, по суті, відсторонені від змін бюджету, бо народні депутати мають подати свої пропозиції уряду, який виносить їх на друге читання. Раніше це все робив бюджетний комітет.

У кулуарах депутати від Партії регіонів кажуть про ухвалений бюджет іще гірше, ніж я вам розповідаю. Вони розуміють, що політика уряду абсолютно безглузда з точки зору економіки. І це призведе до соціальних вибухів. Але виступити проти не можуть. Депутати з коаліції настільки налякані, що голосуватимуть за будь-що.

Чи врахували ті реформи, що їх провадить влада?

— Із бюджету ніяких реформ не видно. Зокрема адміністративної: державний апарат скорочують, а його фінансування збільшують.

Якщо казати про реформу бюджету, то потрібно збільшення ролі місцевого самоврядування, передавання коштів на місцевий рівень. У бюджеті, навпаки, збільшується централізація збирання податків і різних зборів.

А введення Податкового кодексу враховано навпаки. Урядовці весь час наголошували, що основний його позитив — зниження податкового тиску. Зокрема, зменшена шкала ПДВ і податку з прибутку підприємств. Але надходження до бюджету від цих податків чомусь зростає. Це значить, що оподатковуватимуть не за бюджетним кодексом, а як зараз — за рознарядкою, яку дасть Податкова адміністрація.

Зараз ви читаєте новину «"Цей бюджет годуватиме владу, олігархів і репресивні органи"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі