вівторок, 09 листопада 2010 01:34

"Це не реформа, а імітація роботи"

"Це не реформа, а імітація роботи"

Кабінет Міністрів відмовиться підвищувати пенсійний вік жінок. Як один із компенсаторів дефіциту Пенсійного фонду прем'єр-міністр Микола Азаров називає скасування права виходити на пільгову пенсію у 35–40 років.

— Скасовувати пенсії 35–40-річним — несправедливо, — вважає 58-річний Володимир Лановий, колишній міністр економіки. — Якщо Азаров говорить про військовослужбовців, то чому він забуває про інших, наприклад, працівників балету? Вони ж фізично не можуть працювати за своєю професією після 40 років. Радянська система була достатньо соціальною. Вона диференціювала пенсійний вік і ставки залежно від важкості праці та професійних особливостей. І цим стимулювала людей отримувати відповідну професію, кваліфікацію.

Торік дефіцит Пенсійного фонду перевищував 20 мільярдів гривень. Цифра цього року буде ще більшою. Якщо відмовитися від пенсій у 35–40 років, то заощадимо до 50 мільйонів гривень щорічно. Це крихти порівняно з величиною дефіциту. Тому такі ініціативи — не реальний інструмент, не реформа, а лише імітація роботи. Дефіцит пенсійного бюджету буде вирішений тоді, коли на українських підприємствах ліквідують штучні доходи, монопольні надприбутки, політичну ренту, фіктивну звітність і несплату податків.

Якщо ще одним джерелом поповнення Пенсійного фонду уряд запровадить нові податки, скажімо, при купівлі нерухомості, автомобіля, валюти, це теж не допоможе. Компенсація становитиме всього 3–4 відсотки дефіциту.

Для того, щоб люди довше могли працювати, їм потрібні кращі побутові умови, відпочинок, харчування, чиста вода, нормальне медичне обслуговування, швидка діагностика епідемій. Те, що уряд відмовився додавати роки у трудовий стаж, говорить про вказівку згори. Партія регіонів не хоче втрачати свої позиції у суспільстві і діє заради політичних успіхів. Економічних доцільностей тут не спостерігається.

Зараз ви читаєте новину «"Це не реформа, а імітація роботи"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі