пʼятниця, 17 лютого 2012 00:30

Бюрократична влада віддалилася від життя країни

Минулого тижня парламент відхилив законопроект про біометричні паспорти для виїзду українців за кордон. Уряд готуватиме новий закон. Європейська комісія тим часом звернула увагу Києва на відсутність прогресу в переговорах щодо безвізового режиму з Євросоюзом.

— Держава зараз не має ані політичної волі, ані механізму добитися того, щоби спростити своїм громадянам правила виїзду за кордон, — коментує директор інформаційно-аналітичного центра "Перспектива" Павло Рудяков, 55 років. — Цей механізм мало б забезпечувати Міністерство закордонних справ. Натомість у зовнішньополітичному відомстві тільки формулюють алгоритми спільних кроків і звітують про виконання чергової кількості рекомендацій. Це ані на крок не наближає запровадження безвізового режиму чи бодай його послаблення для певних професійних і вікових груп українців.

Бюрократична влада віддалилася від життя країни. МЗС перетворилося на технічну контору, яка забезпечує тільки повернення українців із гарячих точок типу Лівії чи Єгипту. Для такої роботи міністр не потрібний, достатньо двох-трьох перших секретарів.

Влада повинна пробивати безвізовий режим для своїх громадян. Діяти в наступальному режимі, а не вичікувати, коли європейці погодяться поновити переговори. Європа зараз узяла паузу до українських парламентських виборів. Судячи з того, що відбувається в країні, оцінка буде не найкраща. Тоді до нас висунуть нові претензії. Міністерство закордонних справ похвалиться законодавством, адаптованим до європейського, а Єврокомісія скаже: пристосували закони — то надайте їм чинності. Й ми знову опинимося у замкненому колі, бо законів багато, а вони не працюють.

Зараз ви читаєте новину «Бюрократична влада віддалилася від життя країни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі