Ексклюзиви
четвер, 11 вересня 2008 20:50

"БЮТ і Партія регіонів завдали ядерного удару по відносинах України з Євросоюзом"

"БЮТ і Партія регіонів завдали ядерного удару по відносинах України з Євросоюзом"

9 вересня в Парижі відбувся саміт Україна–Євросоюз. Україну представляв президент Віктор Ющенко, делегацію ЄС очолював глава головуючої в Союзі Франції Ніколя Саркозі. Президент Центру європейських та трансатлантичних студій Олексій Коломієць, 46 років, вважає, що паризький саміт не приніс нічого нового в природу відносин України та Європейського Союзу.

У підсумковій декларації саміту визнано, що Україна — європейська держава за історією та культурою. Наскільки цінне для нас таке визначення?

— Це мало стосується реальної політики й не несе якогось стратегічного смислу для України. Можливо, когось потішить. Але я не звертав би уваги на подібне. Завтра воно забудеться.

Наскільки реальний безвізовий режим між Україною і ЄС, про що говорили на саміті?

— Він реальний. Але багато залежатиме від того, який план дій буде складений і наскільки ефективно реалізовуватиметься. Безвізовий режим — справа важлива. Однак це лише один аспект відносин України та ЄС. Не ключове питання, на якому варто надто зосереджувати увагу.

Жест Саркозі був надто красномовним

Набагато важливіша стратегія наших стосунків. Потрібна переоцінка всього, що робилося до цього. Після подій на Кавказі й загострення кризи влади в Україні обидві сторони опинилися в інших геостратегічних і політичних реаліях. Гадаю, це спроектовано прем"єр-міністром Юлією Тимошенко.

БЮТ стверджував, що на саміт запрошували Юлію Тимошенко і її відсутність вплинула на результат. Чи мав Віктор Ющенко взяти прем"єрку до Парижа?

— Ні формально, ні процедурно, ні політично вона не мала права там бути. А такі заяви ще більше шкодять відносинам України з ЄС. Політика уряду Тимошенко стає все  неадекватнішою. Вони намагалися послабити позиції президента Ющенка й України на саміті. Це вдалося зробити на тлі божевільної геополітичної ситуації. І Тимошенко зіграла в цьому ключову роль.

Щодо перспектив членства України в Євросоюзі президент Франції Ніколя Саркозі заявив, що "шлях не відкритий і не закритий". Яка ваша думка щодо такого формулювання?

— Згоден із фразою Саркозі. Коли він почав знизувати при цьому плечима, то жест був надто красномовним. Нині для нашої держави важливо виробити новий погляд на Євросоюз. Розпочати з чистого аркуша, напрацювати кардинально нову стратегію відносин. Утім, маю великі сумніви, що ЄС піде на перегляд формату наших стосунків. По-суті, нинішній саміт щодо цього нічого не вирішив. Спільним голосуванням антиконституційних законів 2 вересня БЮТ і Партія регіонів завдали ядерного удару по відносинах України з ЄС. У Брюсселі навіть обговорювали можливість скасування саміту.

Зараз ви читаєте новину «"БЮТ і Партія регіонів завдали ядерного удару по відносинах України з Євросоюзом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути