понеділок, 14 липня 2008 17:48

БЮТ і Партія регіонів готуватимуться до осінніх боїв

Останній день сесії Верховної Ради ознаменувався у п"ятницю черговими пристрастями. Опозиція не змогла відправити Юлію Тимошенко у відставку, але водночас парламент не ухвалив змін до бюджету 2008 року. Схоже на таку собі нічию.

Утім, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала, 41 рік, вважає, що нині найбільше виграв президент Віктор Ющенко. Адже за такої, як тепер, невизначеності в державі центр прийняття рішень пересувається до секретаріату.

— Однак восени ситуація зміниться, — прогнозує експерт. — І нинішній тактичний виграш президента може обернутися на його стратегічний програш. Адже опоненти матимуть можливість критикувати Віктора Ющенка за те, що не розподілено 32 мільярди гривень додаткових надходжень до державного бюджету.

На думку Віталія Бали, влітку явних політичних маневрів очікувати не слід. Швидше за все будуть спроби досягти кулуарних домовленостей. Багато важитимуть нові ціни на газ — якщо вони будуть занадто високими, нинішня опозиція навряд чи захоче урядувати. Залишать розгрібати ситуацію Кабміну Юлії Тимошенко.

Директор політико-правових програм Центру Разумкова 41-річний Юрій Якименко переконаний, що в короткотерміновій перспективі тактичну перемогу отримали Юлія Тимошенко і БЮТ. Адже опоненти не змогли відправити уряд у відставку і сформувати нову коаліцію.

— Першим об"єктом критики для "бютівців" і урядовців стануть Партія регіонів та інші парламентські сили, які провалили зміни до бюджету, — каже експерт про подальший розвиток подій. — Мовляв, через нерозподіл додаткових коштів неможливе підвищення соціальних стандартів. Другим об"єктом стане президент, який завадив ухваленню цих змін.

Завдяки цьому БЮТ намагатиметься до осінньої парламентської сесії покращити рівень підтримки населення. Також літо стане паузою для проведення переговорів щодо зміцнення існуючої коаліції. Насамперед, на думку експерта, за рахунок Блоку Литвина.

Чимало залежатиме від того, що за ці місяці уряд зможе зробити у соціально-економічній сфері. Позитивні очікування пов"язані з гарним урожаєм зернових та зниженням цін. Це може зміцнити позиції БЮТу й Кабміну.

Партія регіонів так само використає літні місяці для перемовин, аби восени ще раз  спробувати відправити уряд Тимошенко у відставку. "Регіонали" повинні мати в цьому чіткі гарантії підтримки від своїх партнерів.

— Бо якщо провалять другу спробу, то уряд Тимошенко отримає вотум довіри на всю наступну сесію, а БЮТ посилить свої позиції в парламенті, — каже Юрій Якименко.

Зараз ви читаєте новину «БЮТ і Партія регіонів готуватимуться до осінніх боїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі