понеділок, 23 січня 2006 13:10

Бомба вибухнула

В українсько-російських відносинах — сварка за сваркою. Недавно була газова, тепер маякова, назріває м"ясна, а післязавтра неминуче буде ще якась.

До минулого року відносини Києва та Москви були такою собі валізою з подвійним дном. Зверху — підписані документи, офіційні домовленості та заяви. А за непрозорою перегородкою тривав неформальний діалог — "міжсобойчик". Саме під час нього вирішувалися найбільш делікатні питання, враховувалися приватні інтереси високих посадовців з обох боків. То був великий тіньовий політичний та економічний бартер.

Демократична Україна і путінська Росія не можуть далі спілкуватися за старими правилами

Таким чином закладалася бомба під довгострокові українсько-російські відносини. І от тепер від цього бартеру відмовляються. Бомба спрацювала.

— Ми повинні вийти на європейську формулу організації наших стосунків, європейські принципи організації співпраці у газовому питанні, — заявив ще наприкінці минулого року Віктор Ющенко. — Власне кажучи, від періоду, де ми сьогодні знаходимося, до тієї цілі, яка стоїть перед нами, — вийти на європейські принципи формування наших стосунків, — у цьому і постає головний виклик владі Росії і владі України.

Очевидно, що в разі перемоги промосковського кандидата на минулих українських виборах президента сумнівні підкилимні стосунки процвітали б і далі. Та прихід до влади в Україні нових сил практично унеможливив їх. Раніше українська й російська верхівки були близькими за суттю. Тепер усе змінилося. Демократична Україна і путінська Росія не можуть далі спілкуватися за старими правилами.

Є гарний приклад — Чехія і Словаччина

Тому і нинішніх, і майбутніх загострень у відносинах уникнути неможливо. Рано чи пізно вони виникли б. Іде ломка старої моделі. Потрібна інвентаризація всього. Країни повинні вийти на побудову прозорих, європейського типу стосунків. Є гарний приклад — Чехія і Словаччина. Ці держави — з не менш близькими народами й тісною спільною історією — змогли розлучитися швидко й цивілізовано, без скандалів та взаємних образ.

Українсько-російське розлучення триває вже п"ятнадцять років, і пристрасті не вщухають. Нинішні кризи — складові цього стресового процесу.

Зрозуміло, що перехід на цивілізовані правила відносин невигідний Росії. Схоже, Москва сподівається, що наступні парламентські вибори в Україні дають черговий шанс повернути все на круги своя. І для нас, виборців, це ще один привід подумати, за кого віддавати свій голос.

Зараз ви читаєте новину «Бомба вибухнула». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі