четвер, 22 травня 2008 18:27

"Битву за Київ Тимошенко програє"

  Михайло Басараб: ”Черновецький значно ближче до формування лояльної до себе коаліції, ніж БЮТ та інші до створення опозиційної йому”
Михайло Басараб: ”Черновецький значно ближче до формування лояльної до себе коаліції, ніж БЮТ та інші до створення опозиційної йому”

У неділю в столиці відбудуться вибори міського голови та Київради. Політолог, експерт групи Creative L&B Михайло Басараб, 31 рік, каже, що київська виборча кампанія була не такою брудною, як очікували.

Які прогнози щодо результатів столичних виборів?

— Згідно з проведеними компанією "Перша рейтингова система" дослідженнями, станом на минулі вихідні беззаперечним лідером на виборах київського міського голови був Леонід Черновецький — майже 30 відсотків голосів. Другу позицію займав Віталій Кличко — приблизно 16 відсотків, третю — Олександр Турчинов, у якого було 12 відсотків.

Блок Черновецького лідирував і на виборах до Київради — мав теж майже 30 відсотків. Стрімко зростав рейтинг БЮТу і сягав десь 20 відсотків. Очевидно, далися взнаки поїздки столичними районами Юлії Тимошенко. На третьому місці був Блок Кличка — 10–12 відсотків.

Тобто можна впевнено прогнозувати, що на виборах переможуть Леонід Черновецький і його блок.

Але його опоненти зможуть створити в Київраді коаліцію?

— Тут є певна інтрига — проблеми з подоланням тривідсоткового бар"єра можуть виникнути в "Нашої України—Народної самооборони". Згідно з останніми опитуваннями, такий ризик є. Зрештою, якщо НУ-НС і пройде до Київради, то отримає в межах п"яти відсотків. Рейтинг Блоку Кличка також уже не зростає. Тим більше, що його виборцями є молодь, а вона може не прийти голосувати. Тоді як Черновецького підтримують переважно літні люди, які в цьому дисциплінованіші. Отож за несприятливих для опонентів Черновецького обставин може статися так, що БЮТ, Блок Кличка і НУ-НС разом матимуть приблизно стільки, скільки й блок міського голови.

Виникне патова ситуація?

— Невідомо, як поведуть себе інші політичні сили, що пройдуть до Київради, — Партія регіонів, Блок Литвина... Можуть здолати тривідсотковий бар"єр блоки Катеринчука та Омельченка. Зрештою, невідомо, яку позицію щодо коаліції у Київраді займе президент Віктор Ющенко. Але загалом ситуація виглядає так, що Леонід Черновецький значно ближче до формування лояльної до себе коаліції, ніж БЮТ та інші до створення опозиційної йому.

Тоді ініціатор цих виборів Юлія Тимошенко зазнає на них цілковитої поразки. Наскільки сильним політичним ударом стане це для неї?

— Справді, якого результату не досяг би БЮТ на виборах до Київради — 20 чи навіть 25 відсотків, якщо він буде нижчим за результат Блоку Черновецького, це стане для Блоку Юлії Тимошенко і для неї особисто поразкою. Ці вибори стали заочною дуеллю між прем"єркою і Черновецьким. Зрозуміло, що у загальноукраїнському масштабі ці дві фігури неспівмірні, але в Києві обоє досить потужні. Причому Юлія Тимошенко явно переоцінила свої можливості. Це буде серйозним уроком для неї та відчутним  ударом. Тимошенко не досягає головної мети — зміни Черновецького на посаді міського голови. Під великим питанням залишається формування античерновецької більшості в Київраді. Навіть якщо її й створять, то виграш Черновецьким виборів мера все одно означатиме поразку Тимошенко. Вона не досягла результату, в якому запевняла своїх виборців. Битву за Київ Тимошенко програє.

Як Тимошенко виходитиме з цієї ситуації?

— Юлія Володимирівна завжди достатньо грамотно намагається перетворити свої недоліки чи невдачі на переваги або перемоги. Очевидно, так буде й цього разу. Тимошенко звинувачуватиме Ющенка у співпраці з Черновецьким і сприянні його перемозі. Також поразка в Києві буде піднесена нею своїм виборцям як черговий приклад того, що проти БЮТу діють влада й адмінресурс. Імовірно, говоритиме про серйозні, спрямовані проти її політичної сили фальсифікації. Отож, зазнавши поразки, Тимошенко на ній намагатиметься додати собі в іміджевому плані.

Ющенко цілком грамотно дистанціювався від цих виборів

Не виключено, що завданням нинішнього протистояння Тимошенко з Ющенком і є відволікти громадську увагу від київських виборів. Бо було анонсовано феєричну перемогу і повалення Черновецького, а народ цього не побачить. То Юлії Володимирівні треба відвернути увагу суспільства від цієї ганьби.

Чи не простіше Тимошенко в такій скрутній для неї ситуації зірвати вибори?

— Звісно, вона може спробувати це зробити. Як аргумент використати підкуп виборців із боку київської влади — пайки, соціальні виплати. Але якщо Тимошенко поставить під сумнів результати виборів у столиці, це буде надто серйозним рішенням, яке позначиться на загальноукраїнських політичних взаєминах. Свого часу БЮТ фактично шантажував київськими перевиборами український політикум і добився свого. І тепер опоненти Юлії Володимирівни — Віктор Ющенко, Партія регіонів та інші — не сприймуть її намагань не визнати їхніх результатів . Тому їй буде важко це протиснути. Але якщо Тимошенко все ж зважиться на такий крок, то це стане черговим етапом скандального розриву з Віктором Ющенком. Він потягне вихід Юлії Володимирівни з коаліції, домагання нею дострокових парламентських і, можливо, президентських виборів.

Наскільки ситуація з київськими виборами вплине на загальноукраїнські рейтинги Тимошенко і Ющенка?

— Ющенко цілком грамотно дистанціювався від цих виборів. Він мінімально втручався у процес і таким чином забезпечив собі певні козирі на майбутнє. Якщо йому намагатимуться причепити підтримку того чи іншого кандидата або політичної сили, він цілком аргументовано може це заперечити. Президент зайняв позицію спостерігача. Щодо Тимошенко, то на загальноукраїнському рівні й так є певне розчарування нею. Сподівання її виборців на швидке економічне диво не справджуються. Тому поразка в Києві може стати черговою причиною зниження довіри. Але знову ж таки — Тимошенко цього так просто не залишить. Спробує всіх звинуватити в своєму програші, говоритиме про змову проти БЮТу. Чи вдасться їй у цьому переконати виборців і викрутити ситуацію на свою користь — побачимо.

Як оцінюєте київську виборчу кампанію загалом?

— Вона виявилася не настільки брудною, як очікували. Власне, не відбулося нічого особливого. Тривав парад іменних блоків — такими були майже всі фаворити. Отже, ця мода в Україні продовжується. А за іменними блоками криється всеїдність українських політиків. Важко зрозуміти, ліві це чи праві. Є набір обіцянок, які не базуються на якихось стратегічних чи ідеологічних засадах. Отож ці блоки та їхні лідери змагалися в тому, хто більше і привабливіше щось пообіцяє.

Зараз ви читаєте новину «"Битву за Київ Тимошенко програє"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі