четвер, 29 січня 2009 17:11

Безробітних буде більше трьох мільйонів

 

2009 року в службу зайнятості звернеться від 2,9 до 3,2 млн осіб. А рівень безробіття зросте з 6,2% у першому півріччі поточного року до 9% наступного. Найбільше постраждають залежні від експорту галузі — металургійна та хімічна, а також будівництво. Такий прогноз дає Міністерства праці і соціальної політики.

Науковий керівник фонду "Демократичні ініціативи" Ірина Бекешкіна, 56 років, зазначає, що вже нині за опитуваннями кожний десятий українець із числа працездатних громадян не має роботи. Насправді ж кількість безробітних у країні у 2,5–3 рази більше від офіційно зареєстрованих.

— Ми очікували найбільший рівень безробіття в Донбасі, — каже вона. — А виявилося — на півдні, південному сході та заході. На сході ж найбільше людей знаходяться в неоплачуваних відпустках чи потерпають від затримки зарплатні.

Першими постраждали від кризи малокваліфіковані робітники і керівники середньої ланки — скорочених підрозділів і філій підприємств та організацій. Наступна хвиля негараздів торкнеться працівників бюджетних установ, прогнозує експерт. Адже через незбалансований перерозподіл бюджетних коштів і зростання інфляції на початку літа в бюджеті закінчаться гроші.

— Утім, соціального вибуху в країні годі очікувати, — вважає Ірина Бекешкіна. — Будуть хіба що протести в окремих регіонах.

Зараз ви читаєте новину «Безробітних буде більше трьох мільйонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі