вівторок, 27 березня 2007 15:04

"Безпритульний має такі ж права та свободи, як і всі"

  Оксана Суліма: ”Однією з головних причин бездомності є втрата житла внаслідок шахрайства”
Оксана Суліма: ”Однією з головних причин бездомності є втрата житла внаслідок шахрайства”

Керівник управління у справах бездомних громадян та осіб, звільнених з місць позбавлення волі, Міністерства праці та соцполітики Оксана Суліма, 35 років, каже, що чим довше людина живе на вулиці, тим більше не хоче таке життя змінювати.


Чому людина опиняється на вулиці?

— Наприклад, коли психічно хвора, й родичі чи сусіди позбавили її власної квартири. Загалом, за даними Центру перспективних досліджень, головними причинами бездомності є втрата житла внаслідок шахрайства, розлучення, нещасних випадків, сирітства — коли після закінчення інтернату молодій людині ніде жити. Часто не мають житла ті, хто повертаються з місць позбавлення волі. Продають за борги квартири гравці в азартні ігри, наркозалежні, алкоголіки.

Часто з власного помешкання людей похилого віку виганяють родичі...

— Останніми роками послаблюється сам інститут сім"ї. У Сімейному кодексі йдеться, що близькі родичі мають опікуватися одне одним. Але це тільки моральна декларація. Не думаю, що кримінальна відповідальність стовідсотково розв"язала б проблему. Почуття поваги та турботи про рідних треба виховувати змалку.

Не всі хочуть, щоб про них знали або піклувалися

У чому полягає соціальний захист бездомних?

— Відповідний закон передбачає певні кроки до повернення таких людей до нормального життя. Перше — це робота з ними на вулиці. Для цього створюються соціальні патрулі. Наприклад, узимку вони роздавали безпритульним теплий одяг та гарячу їжу. Є будинок нічного перебування, де людина може переночувати, помитися. На цьому етапі діють центри обліку. Вони виявляють безпритульних, видають їм посвідчення про встановлення на облік. Із ними людина може відновити паспорт та отримати реєстрацію за місцем перебування, тобто за адресою чи центру обліку, чи іншого соціального закладу. А далі може стати на облік у центр зайнятості, де їй допоможуть знайти роботу. Тобто починають діяти інші соціальні програми. Наше зазавдання — допомогти безпритульному поновити документи й роз"яснити, що робити далі.

Йдеться насамперед про столицю?

— Бездомних більше у великих містах. Тут їм легше прогодуватися. Але не тільки Київ опікується цією проблемою. В Одесі, Миколаєві, Чернівцях допомагають безпритульним не гірше.  Все залежить від місцевої влади та благодійних громадських організацій.

Торік у наших закладах побувало близько 25 тисяч безпритульних. Їх кількість зростає. Просто не всі хочуть, щоб про них знали або піклувалися.

Від чого це залежить?

— Найчастіше від терміну вуличного життя. З часом у людини відбуваються певні психологічні зміни. Якщо вона втратила житло нещодавно, то обов"язково прийде до нас, буде шукати вихід із ситуації. А коли це безпритульний зі стажем, то він звик уже до такого життя й не хоче його змінювати. З такими складно працювати, бо ми не маємо права змінити образ життя людини проти її волі. Доводиться розмовляти, переконувати.

Чи передбачені кошти на соціальну допомогу безпритульним у держбюджеті?

— Ні. Ця робота здійснюється за рахунок місцевих бюджетів та благодійних внесків. Суттєво допомагають релігійні організації.

Що робити, якщо в під"їзді оселився безпритульний?

— Раджу звернутися із заявою до районного управління праці та соціального захисту. Якщо ж він порушує правопорядок, його може забрати міліція. Але слід пам"ятати: безпритульний має такі ж права та свободи, як і всі громадяни України.

Зараз ви читаєте новину «"Безпритульний має такі ж права та свободи, як і всі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі