четвер, 28 жовтня 2010 05:00

Без згадки про лідерів у партії нижчий результат

Перед виборами українці почали приховувати свої політичні симпатії під час опитувань. Особливо, якщо мають намір голосувати за представників опозиції.

— Ця тенденція називається "спіраль мовчання", — коментує директор фонду "Демократичні ініціативи", соціолог Ірина Бекешкіна, 57 років. — У всьому світі якась частина опитаних завжди приховує свою думку. Важко сказати напевне, чи вони справді не знають відповіді, чи просто не хочуть говорити думку, яка йде врозріз із загальноприйнятою. Як-от у питанні толерантності: людині важко сказати про несприйняття представників іншої раси чи нації. І під час опитувань партії, які позиціонуються як нетолерантні, набирають відчутно менше підтримки, ніж на виборах.

Інша причина — страх. Побоювання виборців ми вперше зареєстрували під час кампанії 2004-го. Після опитування закритим способом — людина писала відповідь і вкидала її до скриньки — результати для кандидата Віктора Ющенка були відчутно кращими, ніж за підсумками прямого інтерв'ю. Але зараз, наприклад, у телефонних опитуваннях відмов істотно більше, ніж при особистому контакті. Бо, коли дзвонять по телефону, ви не знаєте, хто обмацує вас на лояльність.

Зараз багато відповідей "важко сказати". Бо без згадки про лідерів партії мають нижчий результат. Це стосується насамперед "Фронту змін" і "Сильної України". Добре ідентифікуються лише Партія регіонів та "Батьківщина".

Зараз ви читаєте новину «Без згадки про лідерів у партії нижчий результат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі