Ексклюзиви
четвер, 04 жовтня 2012 07:00

Без імпорту свинина подорожчає на третину

За перше півріччя 2012 року із Бразилії імпортували в Україну 64 тис. т свинини. Це половина імпорту м'яса до нашої країни. Решту завозять із Євросоюзу та трохи із США. Сьогодні Україна є найбільшим у світі покупцем бразильської свинини.

— З 2008-го по 2011 рік наша країна зменшувала обсяги імпорту свинини щорічно. Заміщували його товаром власного виробництва. 2012-го через зменшення пропозиції від населення ціни на свинину почали зростати. Тому завозити її стало вигідно, обсяги нарощували, — пояснює експерт ринку м'яса та м'ясопродуктів Українського клубу аграрного бізнесу Єлизавета Святківська, 33 роки.

— Споживач не може відрізнити імпортне м'ясо від вітчизняного, — продовжує фахівець. — Його завозять замороженим. У такому стані воно може перебувати до року, залежно від температури. Далі майже все йде у промислову переробку на ковбаси, сосиски.

Серед людей ходять чутки про використання антибіотиків для довшого зберігання продукту. Це неправда. Антибіотики застосовують лише для лікування тварин. Ті йдуть на забій тільки після виведення ліків з організму. В Україні заборонене м'ясо із залишками медпрепаратів. Усю імпортну продукцію контролюють на кордоні.

Собівартість української свинини трохи вища, ніж у більшості країн Європи, і вдвічі вища, як у Бразилії та США. Бо 50 відсотків ринку м'яса наповнюють домашні господарства українців. Там не використовують сучасних технологій. Лише 25-30 відсотків ринку припадають на великі ферми. Якщо припустити, що в Україну не надходитиме імпортна свинина, зокрема контрабандна, ціни за кілограм м'яса були б на 35 відсотків вищі.

Зараз ви читаєте новину «Без імпорту свинина подорожчає на третину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути