вівторок, 12 лютого 2008 17:09

"Без дозволу в Польщі можна працювати шість місяців"

  Ґжеґож Опаліньскі: ”У Києві ми оформлюємо найбільшу кількість віз із усіх консульств країн Шенгенського простору”
Ґжеґож Опаліньскі: ”У Києві ми оформлюємо найбільшу кількість віз із усіх консульств країн Шенгенського простору”

Генеральний консул Республіки Польща в Україні Ґжеґож Опаліньскі, 34 роки, каже, що переговори з підготовки Угоди про малий прикордонний рух можуть завершитися найближчими тижнями.

Говорять, що після вступу Польщі до Шенгенського простору на українсько-польському кордоні виникла залізна завіса — як за часів холодної війни. Що думаєте про це?

— Я з цим не згоден. Польща тривалий час готувалася до вступу в Шенгенський простір. Нині в Україні працюють п"ять наших консульств — у Києві, Львові, Луцьку, Харкові та Одесі. Протягом останніх кількох років ми вдосконалювали механізми роботи цих установ, щоб видавати візи якомога швидше і з мінімумом незручностей для людей.

Чи набагато менше польських віз було видано українцям у січні цього року порівняно з аналогічним періодом 2007-го?

— Кількість віз зменшилася лише на кілька відсотків. Думаю, тому, що громадяни України мають змогу їздити до Польщі з шенгенськими візами, виданими консульствами інших держав.

Коли може бути підписана угода про малий прикордонний рух?

— Нині тривають інтенсивні переговори. Обидві сторони прагнуть, щоб за якістю документ відповідав високому рівневі наших відносин. Аби після набуття угодою чинності у громадян не виникало труднощів із тим, щоб якомога швидше отримати перепустки малого прикордонного руху. Сподіваюся, роботу над угодою буде закінчено протягом найближчих тижнів.

Скільки громадян України потраплять під дію цієї угоди?

— Це запитання більше до української сторони, адже вона володіє точними даними про кількість мешканців у 30- або 50-кілометровій прикордонній зоні — зараз тривають перемовини щодо того, якою саме вона буде. Припускаємо, що до наших консульств по перепустки звернуться майже 300 тисяч осіб.

Скільки віз видано українцям польськими установами за спрощеною процедурою згідно з угодою між Україною та Євросоюзом, що набула чинності 1 січня?

— Думаю, це спрощення торкнеться близько половини громадян України. Можу сказати за генконсульство в Києві: згідно з цією угодою візи отримали вже 2600 осіб. Причому близько половини з них — безплатно, як і передбачено документами для певних категорій людей.

В Україні мають польське коріння близько 900 тисяч осіб

Скільки анкет за день опрацьовує генконсульство?

— Близько 300. У Києві оформлюємо найбільшу кількість віз з усіх консульств країн Шенгенського простору.

Чи не плануєте запроваджувати електронний запис на візову співбесіду, як це роблять консульства США чи Великої Британії?

— Поки що такої потреби немає. В Україні маємо п"ять консульств, тоді як та ж Велика Британія — одне. Тому можемо працювати з живими чергами. Якщо виникне необхідність, думатимемо і над запровадженням системи електронної реєстрації.

Чи стикалися ви вже зі зловживаннями під час отримання шенгенської візи, наприклад із фальшивими запрошеннями з Польщі?

— Ні, такого не було.

Чи втратило чинність після вступу вашої країни до Шенгену урядове рішення про те, що громадяни України, Росії й Білорусі можуть працювати в Польщі три місяці без дозволу на роботу?

— Ні. Більше того, з 1 лютого цього року змінено термін — із трьох до шести місяців. У цьому разі видається національна польська віза. Шенгенським правилам це не суперечить.

Незабаром має набути чинності закон Польщі про "Карту поляка". Розкажіть про неї.

— Закон набуває чинності 28 березня. Право на "Карту поляка" матимуть громадяни України з польським корінням: ті, у кого є або були поляками мати, батько, бабуся чи дід або обоє прародичів. Існують і деякі інші критерії. Власники такого документу матимуть право на безплатні довгострокові візи для поїздки в Польщу, легальну роботу там без потреби отримання дозволу. Зможуть займатися підприємництвом на таких підставах, як і польські громадяни, користуватися системою безплатної польської освіти, купувати залізничні квитки зі знижкою та деякі інші пільги.

Як думаєте, скільки громадян України зможуть отримати такий документ?

— В Україні польське коріння мають близько 900 тисяч осіб. Звісно, важко сказати, скільки з них забажають отримати "Карту поляка". У будь-якому разі ми підготували свої консульства таким чином, щоб оформлювати ці документи якнайшвидше.

Зараз ви читаєте новину «"Без дозволу в Польщі можна працювати шість місяців"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі