четвер, 26 серпня 2010 18:19

Бджолярство занепало ще в 90-х

Віктор Ющенко вважав себе визначним пасічником, однак фактично розвалив бджільництво України. Про це заявив губернатор Житомирщини Сергій Рижук  на обласній нараді пасічників. Натомість голова спілки бджолярів Полтавщини 51-річна Наталія Сенчук вважає, що галузь занепала задовго до Ющенка — ще з початку 1990-х.

— Зі зменшенням ферм великої рогатої худоби скоротилася кількість пасовищ із різнотрав"ям, звідки медоносили бджоли. Стали менше вирощувати гречки, соняшнику, фруктових дерев. Для відновлення бджільництва потрібна державна підтримка всього сільського господарства.

Найбільша проблема бджолярів — збут продукції. Держава не закуповує меду, воску. Приватні оптовики зумисне занижують ціни. Найдешевший мед купують по 15 гривень за літр, а на базарі продають по 60.

Ніде не можемо домогтися, аби бджолярам платили за запилення рослин. Із пасічників, навпаки, вимагають гроші, якщо вивозимо вулики на поля. Хоча від опилення залежить майбутній урожай. Ми не захищені від потрав комах. Не можемо виграти суди, бо слабкі проти підприємців. У законі з ветеринарії варто точно вказувати час, для обробки полів.

У Міністерстві аграрної політики не згадаю людини, яка добре знала б галузь і робила б щось для пасічників. Приймають закони ті, хто не розуміються на бджільництві. Пасічникам від того тільки гірше. Нова влада ніяких змін не обіцяє.

Зараз ви читаєте новину «Бджолярство занепало ще в 90-х». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі