четвер, 22 травня 2008 18:28

Банки не видають житлових кредитів у гривнях

Українські банки припинили кредитувати купівлю житла у гривнях. Таку вимогу висунув Нацбанк. Хоча доларові кредити продовжують видавати без обмежень.

Економіст Віктор Лисицький, 62 роки, вважає, що причина призупинення видачі гривневих кредитів полягає у великому обсязі.

— Банкіри трохи захопилися іпотекою, — пояснює експерт. — А вона на відміну від депозиту не може бути короткотерміновою. Ризику додає й великий рівень інфляції за перші чотири місяці 2008 року.

Лисицький вважає, що обмеження діятиме два-три місяці. Будівництво житла на цей час не заморозиться, проблем для будівельної галузі не буде. Обвалу цін теж не станеться, бо доходи населення зростають. Тож ціни можуть хіба що зупинити зростання. Хоча за умови припинення гривневого кредитування доларові позики збільшаться на 1,5–2%.

На думку аналітика Української національної іпотечної асоціації Ірини Ковалишин, 24 роки, встановлене Нацбанком обмеження пов"язане з низькою ліквідністю всієї банківської системи. Банки не можуть видавати позики за низькими кредитними ставками і мають труднощі з залученням грошових ресурсів. Нині кредитування випереджає нарощування депозитної бази удвiчi.

Торік обсяг іпотечного кредитування досяг 57 мільярдів гривень

— На стан фінансового ринку вплинула загальна економічна ситуація у країні, — зазначає аналітик. — Надалі все залежатиме від політики Нацбанку щодо збільшення грошової маси.

Ковалишин каже, з початку року відбувається поступова переорієнтація банків з іпотечного кредитування на споживче. За даними її асоціації, за перший квартал із загального обсягу виданих кредитів 37,5% припадало на придбання житла, а 57,1% — на споживчі цiлi під заставу. Середній розмір кредиту на купівлю житла на вторинному ринку становив 256 тис. грн, під заставу — 106 тис. грн, на кредитування індивідуального житлового будівництва — 548 тис. грн.

Торік обсяг іпотечного кредитування в Україні зріс удвічі й досяг рекордного розміру — 57 млрд грн. Це — 9% ВВП країни. Кілька років тому ця цифра становила 2–3%. Понад 40% іпотечного ринку контролюють "Укрсиббанк", "Аваль" і "Укрсоцбанк".

Водночас вартість нерухомості в Україні перевищила рівень цін у багатьох країнах Європи. Це, враховуючи порівняно низькі доходи українського середнього класу, не сприяє нормальному розвитку цього ринку.

— Можуть знизитися ціни на житло на вторинному ринку, — прогнозує Ірина Ковалишин. — Бо вартість старих квартир не відповідає їх якості.

Зараз ви читаєте новину «Банки не видають житлових кредитів у гривнях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі