середа, 16 січня 2008 16:00

Багато українців готові бути рабами

Автор: дані: Інститут соціології та політичної психології АПН України
 

— Значна частина громадян готова бути рабами та віддати власну свободу заради пайка та теплої конури, — коментує опитування директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін, 53 роки. — Ми живемо в незалежній державі, проте залишаємося "совками". А молодому поколінню ця рабська свідомість передається на генетичному рівні.

Соскін нагадує, що поєднання авторитарної влади й відносних економічних успіхів має місце в Росії, Білорусі та Китаї. У людей забирають політичну та моральну свободу, натомість дають економічний розвиток. І народ на таке згоден. В Україні ж формуванню такого "раба" сприяє фінансово-корпоративна модель державного монополізму.

— Кланам не потрібен вільний громадянин, — пояснює експерт. — Їм треба виконавець. Тому вони навмисно формують бідність, яка призводить до втрати людської гідності. Бідні хочуть мати господаря. Це дуже небезпечне явище.

Натомість на думку співробітника Харківської юридичної академії Олени Сохань, 53 роки, заради досягнення економічних успіхів можна в чомусь пожертвувати демократією.

— Влада має дбати про покращання життя громадян, — зазначає вона. — Якщо підвищуються зарплати й пенсії, зростає рівень обслуговування, то люди починають відчувати впевненість у завтрашньому дні. І не важливо, за допомогою яких засобів влада цього досягає: чи дотримується демократичних норм, чи вдається до авторитарних методів.

Зараз ви читаєте новину «Багато українців готові бути рабами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі