пʼятниця, 16 жовтня 2020 07:06

Азербайджан відчуває сили повернути Нагірний Карабах

10 жовтня представники Баку та Єревана в Москві домовилися про перемир'я з 12:00 того ж дня. Воно було необхідне для обміну полоненими. І щоб обидві сторони забрали тіла загиблих. Консультації в столиці РФ тривали пів доби. Та за годину до оголошеного часу перемир'я зірвалося.

Противники звинувачують одне одного у військових провокаціях. Азербайджан заявив, що Вірменія вночі 10 жовтня завдала ракетного удару по житлових будинках міста Гянджі. Загинули семеро людей, 33 поранені. Єреван натомість звинуватив Баку в обстрілі Степанакерта в Нагірному Карабаху.

Кількість жертв серед вірменських збройних сил із початку бойових дій 27 вересня досягла 480. Також загинули 23 цивільних, 81 поранений, за даними МЗС Вір­менії.

Азербайджан обіцяє оприлюднити військові втрати лише після повного завершення бойових дій. Генпрокуратура країни підтвердила смерть 42 мирних жителів.

— Сторони не розглядали це перемир'я як повноцінне припинення вогню, — говорить експерт Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов, 48 років. — Навіть зустріч у Москві назвали не перемовинами, а консультацією. Азербайджан і Вірменія не мають жодного компромісного бачення. Баку відчуває сили вперше за десятки років досягти мети — хоча б частково повернути територію Нагірного Карабаху під контроль.

Для Росії найважливіше — зберегти вплив у регіоні. Також не допустити посилення Туреччини, союзника Азербайджану. Москва роками використовувала конфлікт для впливу на Єреван і Баку.

Зараз ви читаєте новину «Азербайджан відчуває сили повернути Нагірний Карабах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі