понеділок, 14 травня 2007 16:55

"Яструби" в оточенні Ющенка беруть гору

Рішення Віталія Гайдука піти з посади секретаря РНБО стало головною сенсацією минулого тижня і вже обросло численними чутками. Для того, аби зрозуміти мотиви, що спонукали його написати заяву про відставку, слід повернутися до причин, які змусили Гайдука півроку тому прийняти пропозицію Віктора Ющенка очолити Радбез.

Його приєднання до команди президента припало на час, коли Партія регіонів уже створила "антикризову" коаліцію і стрімко повертала втрачені після помаранчевої революції позиції у владі та бізнесі. В умовах боротьби між Ющенком і Януковичем стати на бік президента означало для Гайдука поставити на карту надто багато. Причина ж цього полягала у тому, що з перемогою Партії регіонів найбільше дивідендів отримував її "сірий кардинал" Ринат Ахметов — конкурент Гайдука і його партнера по "Індустріальному союзу Донбаса" Сергія Тарути. Зрештою, на боці Ющенка опинилися й інші впливові бізнесмени — Ігор Коломойський та Віктор Пінчук. Пізніше, завдяки своєму особливому статусу, екс-секретар Радбезу зміг вибудувати з Ахметовим окрему лінію відносин. По ній відбувалися важливі для Ющенка утаємничені консультації з коаліцією. Зрозуміло, що зростання ролі Гайдука подобалося далеко не всім в оточенні президента.

Гайдук зміг вибудувати з Ахметовим окрему лінію відносин

Кажуть, що Гайдук був близьким до відставки одразу після Нового року. Вже тоді в нього виникли певні непорозуміння з главою Секретаріату президента Віктором Балогою. Останній уже взимку виношував плани розпуску Верховної Ради. Це викликало у Гайдука достатньо різку реакцію. Проте тоді Ющенкові вдалося відмовити його від відставки.

Балозі ж останнім часом вдалося реалізувати низку вдалих ходів. Він успішно очистив секретаріат від "чужих" йому чиновників, поставивши на їхнє місце перевірених людей. Провів операцію із заміни керівництва НСНУ, знівелювавши роль "любих друзів" і зробивши головою партії В"ячеслава Кириленка. Крім того, Балога таки зміг переконати Ющенка підписати указ про розпуск Верховної Ради, в чому йому неабияк сприяла Юлія Тимошенко.

Черговою перемогою Балоги могла стати операція з відставки чинного Кабміну. РНБО, за його задумом, мала відіграти роль карального меча, і саме їй могла бути передана частина функцій уряду. Вочевидь, погодитися на такий сценарій Гайдук не міг. А на призначеного на його місце Івана Плюща Балога і Ющенко можуть цілком покластися, якщо справа дійде до "силового" варіанта.

Зрозуміло, що фахівець такого ґатунку, як Гайдук, не зникне з політичного Олімпу. Його управлінський досвід буде неодмінно затребуваний вже найближчим часом. Не виключено, що йому вдасться налагодити свої відносини з президентом. В іншому випадку Гайдука радо зустрінуть у таборі Януковича.

Зараз ви читаєте новину «"Яструби" в оточенні Ющенка беруть гору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі