четвер, 14 жовтня 2010 00:26

Ярмарок цинізму

Автор: фото: Андрій ПЕТРОВ
  Голодувальники з партійних осередків БЮТ ”Батьківщина” із Київщини та Львівщини голодують під стінами Центральної виборчої комісії
Голодувальники з партійних осередків БЮТ ”Батьківщина” із Київщини та Львівщини голодують під стінами Центральної виборчої комісії

Партія регіонів, захоплюючи щодня новий владний плацдарм, не просто порушує усталені правила гри в українській політиці, не звертаючи уваги на чинне законодавство, а й вдається до особливо цинічних дій. Під стінами Центральної виборчої комісії Київська  облдержадміністрація розгорнула масштабний ярмарок. І сталося це одразу після початку голодування там членів ВО "Батьківщина" з Київщини та Львівщини проти порушень у виборчому процесі — масової реєстрації для участі у виборах псевдоорганізацій партії та маніпуляцій при формуванні виборчих комісій.

Як бачимо, українська влада й тут копіює російські методи боротьби з небажаними опозиціонерами. Саме у сусідній країні поширена кремлівська практика організовувати паралельні акції в місцях протестів опозиції. Тільки в Києві ситуація виглядає ще цинічнішою.

Минає другий тиждень, відколи доведені до відчаю члени "Батьківщини" вдалися до голодування на площі Лесі Українки під стінами ЦВК на знак протесту проти кричущих фактів фальсифікацій під час місцевих виборів. Довідавшись, до яких цинічних методів боротьби вдалася влада, лідер партії Юлія Тимошенко закликала соратників припинити голодування. Вона повідомила, що одразу після початку акції голодування біля будівлі ЦВК за дорученням влади та особисто президента Віктора Януковича організовано осінній ярмарок "Свято врожаю".

— За 80 метрів від людей, які голодують, почали торгувати ковбасою. А вчора їм носили, біля них, щоб вони бачили, і роздавали безкоштовні млинці. Влада не просто нехтує вимогами, а й принижує, — каже лідер БЮТ "Батьківщина".

Утім, голодувальники не мають наміру зупинятися. Тимошенко додає, що "мужні люди, які захищають державу", потребують підтримки:

— Ми зробимо все, щоб їхнє здоров'я було під контролем лікарів, щоб вони відчували нашу підтримку й наш захист у цю хвилину.

Голодування активістів Київської та Львівської облорганізацій "Батьківщини" стало  вимушеним кроком. Вони протестують проти відмов територіальних виборчих комісій реєструвати легітимних кандидатів у депутати та дій управлінь юстиції, які реєструють псевдоосередки партії. Десятки організацій партії по всій країні постраждали від таких рейдерських захоплень у стилі 1990-х. Як наслідок, під парасолькою влади на вибори там ідуть лже-"Батьківщини", як-от у Київську облраду на чолі з Володимиром Майбоженком, а у Львівську — з Іваном Деньковичем. За цими фальсифікаціями, переконані опозиціонери, стоять керівник Адміністрації президента Сергій Львочкін та сам Віктор Янукович.

Учасники акції під стінами ЦВК виголосили "Маніфест захисників демократії в Україні". У ньому вказують на підготовлений виборчий фарс, де виборчі комісії діють як сталінські "трійки", на "обкатку нової цинічної системи фальсифікації для майбутніх парламентських і президентських виборів".

 — За прикладом КПРС, Янукович де-факто створює в Україні однопартійну систему. Керівників навчальних закладів, лікарень, підприємців, держслужбовців, кандидатів у мери та в депутати силоміць женуть, як худобу, в лави "партії влади". Якщо люди відмовляються, їх кидають у тюрми, звільняють з посад, знищують бізнес через силові структури, погрожують дітям та сім'ям. Для створення однопартійної системи Янукович не гребує рейдерськими крадіжками впливових осередків найбільшої опозиційної партії "Батьківщина". Міністерство юстиції видає невідомим угрупованням свідоцтва партії "Батьківщина", а Міністерство внутрішніх справ — фальшиві печатки, — йдеться у маніфесті.

Побоювання Партії регіонів щодо голодування опозиціонерів зрозумілі. Там добре пам'ятають, до чого призвело голодування студентів 1990-го, а це був один із останніх цвяхів у домовину СРСР, та аналогічні акції протесту перших сміливців під час кампанії "Україна без Кучми". Тому влада намагається одразу "заглушити" ймовірний ефект від акції. Але парадокс ситуації в іншому: організувавши ярмарок, Київська облдержадміністрація, навпаки, привернула увагу киян до голодування. Адже тепер кожен відвідувач ринку ознайомлюється з вимогами протестувальників і бачить цинізм влади. Направду, що посієш — те й пожнеш.

Зараз ви читаєте новину «Ярмарок цинізму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі