середа, 17 листопада 2010 03:00

Янукович відмовився їхати на саміт НАТО

У п'ятницю у столиці Португалії відкриється саміт НАТО. Обговорюватимуть Стратегічну концепцію Альянсу.

— НАТО і далі дотримуватиметься політики відкритих дверей. Кожна країна сама вирішуватиме, хоче стати членом Альянсу чи ні, — каже "ГПУ" канадка Марі Жерве-Відрікер, член групи експертів з розробки Стратегічної концепції. — Україні та Грузії ми радимо шукати спільних інтересів із НАТО. Наприклад, боротьбу з поширенням наркотиків, тероризмом.

— Жодних авансів на кшталт "ласкаво просимо, вітаємо вас у НАТО" ви не почуєте, — додає Клаус Віттман, екс-директор Академічного планування та політики Коледжу оборони НАТО у Римі. — НАТО є добровільною організацією, тому силою нікого не заганятиме до своїх лав. Ми лише наголосимо на важливості партнерства з Україною. Надання Києву плану підготовки до членства в Альянсі могло би погіршити відносини країн — членів НАТО з Росією, а це непотрібно. Має бути якийсь середній шлях, який і задовольнив би російські інтереси, і ліквідував  би протистояння.

На саміт запросили російського президента Дмитра Медведєва. Україну представлятиме міністр закордонних справ Костянтин Грищенко.

— Янукович не поїде на саміт через велику гру Росії з Європою, — коментує Олексій Мельник, 48 років, експерт Центру Разумкова. — Росія вкотре хоче продемонструвати НАТО, яка вона унікальна. А Європа, у свою чергу, воліє уникнути зайвих проблем. Бо як вона виглядатиме, якщо запросить Януковича, а він відмовиться їхати? Тому формат зустрічі Україна-НАТО на рівні міністрів закордонних справ стає красивим виходом із ситуації.

Зараз ви читаєте новину «Янукович відмовився їхати на саміт НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі