четвер, 02 грудня 2010 06:45

Янукович між Росією і Євросоюзом

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Російський президент Дмитро Медведєв під час однієї з останніх зустрічей з Віктором Януковичем укотре публічно запросив Україну до Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану. "Черга для прийняття інших держав до Європейського Союзу буде дуже і дуже довгою", — традиційно натякнув він на примарність планів Києва щодо інтеграції в ЄС.

Приєднатися до об'єднаної Європи справді непросто, бо для цього потрібні серйозні якісні перетворення. Інтегруватися з Росією — простіше простого. Не треба бути демократичною країною, де поважали би права людини й усі були б рівними перед законом, де підприємці могли би працювати цивілізовано, а журналісти — об'єктивно інформувати суспільство про дії влади.

Але Євросоюз із чергою або Росія без неї — це наче якісний товар трохи згодом або бракований і морально застарілий уже зараз. Це "мерседес" чи "жигулі", затишна квартира з євроремонтом або занедбана "ізба" з клопами. Для будь-якого українця при здоровому глузді вибору між цими речами не повинно бути навіть теоретично — як не стояли перед ним після краху радянсько-російської імперії естонці, латиші чи поляки. І нехай сьогодні питання вступу до ЄС справді за далекими горами, проте процес інтеграції з ним відповідає інтересам кожного українця та суспільства загалом. Лише зближення з ЄС перетворило б Україну на демократичну державу із сучасною економікою.

А це суперечить інтересам Росії. Її стратегічна мета — остаточно забетонувати Україні двері до Європи. Відмова Януковича від вступу до НАТО стала великим успіхом Кремля. Проте це лише половина справи — йому потрібно ще так само зруйнувати перспективу інтеграції нашої держави з Євросоюзом. Бо якісно відмінна від Росії, європейського зразка Україна — це для Москви не менш небезпечно, ніж її приєднання до НАТО.

Тому зараз Росії дуже важливо дотиснути Януковича й затягти Україну до свого Митного союзу. Це позбавило би Київ економічної самостійності й поставило би хрест на створенні зони вільної торгівлі з Євросоюзом, переговори щодо якої тривають. Відповідно, втратило би сенс й укладення з ЄС Угоди про асоціацію. Втім, Москва старається на багатьох фронтах — зокрема й намагаючись заблокувати надання Україні безвізового режиму. Принаймні так звані "друзі Росії" серед країн-членів Євросоюзу є противниками цього.

Недавно в Брюсселі Янукович запевнив, що інтеграція до ЄС залишається пріоритетом, зокрема й створення з ним зони вільної торгівлі. За кілька днів після цього в Москві заявив про можливість приєднання до Митного союзу. Чи це вінегрет у голові лідера "донецьких", чи політична гра, побачимо пізніше. У будь-якому випадку, Росія ще має шанси втілити свою мрію.

Зараз ви читаєте новину «Янукович між Росією і Євросоюзом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі