четвер, 15 квітня 2021 07:25

"Анкару цікавлять наші літаки й двигуни"

Автор: GETTY IMAGES
  Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган і український лідер Володимир Зеленський поспілкувалися в закритому режимі в палаці Хубер. 10 квітня 2021 року, Стамбул, Туреччина
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган і український лідер Володимир Зеленський поспілкувалися в закритому режимі в палаці Хубер. 10 квітня 2021 року, Стамбул, Туреччина

10 квітня президент України Володимир Зеленський зустрівся у Стамбулі з турецьким лідером Реджепом Таїпом Ердоганом. Переговори були закриті.

Ердоган наголосив, що підтримує територіальну цілісність і незалежність України. Також — ідею створити Кримську платформу, новий формат для деокупації півострова.

Президенти обговорили проблеми безпеки в Чорноморському регіоні. Майбутня угода про зону вільної торгівлі між країнами дозволить збільшити її обсяг до $10 млрд за словами Ердогана.

Віцепрем'єр Олексій Резніков і міністр містобудування Мурат Курум підписали угоду про допомогу турецької сторони в зведенні житла для кримських татар, переселенців. Мають спорудити по 200 квартир у Миколаєві та Херсоні, 100 — у Києві.

Міністри оборони Андрій Таран і Хулусі Акар обговорили реалізацію контрактів, підписаних у грудні торік. Стосовно будівництва кораблів класу "корвет", боєприпасів, постачання ударних безпілотників "Байрактар". Останні Київ купує з 2019-го. Нещодавно їх почали виробляти спільно — з українськими двигунами й ракетами. ЗСУ мають невдовзі отримати 48 безпілотників.

Перед візитом Зеленського Ердоган говорив телефоном із Володимиром Путіним.

Росія з 15 квітня по 1 червня призупинила авіапольоти до Туреччини, куди планували поїхати на відпочинок понад 500 тис. росіян.

— Скасування авіасполучення — відповідь Путіна на зустріч Ердогана із Зеленським, — каже експерт-міжнародник Сергій Данилов, 49 років. — А саме — на приєднання Анкари до Кримської платформи. Питання деокупації півострова піднімають на міжнародний рівень. Це вкрай нервує Росію, тому чинить силовий тиск.

Також триває крайнє загострення на Донбасі. Будь-яку підтримку України Кремль розцінює як ворожий крок.

Для Туреччини припинення авіаперевезень — це втрати для туристичної сфери і бюджету. Але не смертельно для економіки.

— Зеленському важливо було показати росіянам, що альянс між Києвом та Анкарою існує. З ним треба рахуватися, — говорить директор Центру близькосхідних досліджень 54-річний Ігор Семиволос.

Зараз ви читаєте новину «"Анкару цікавлять наші літаки й двигуни"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі