четвер, 25 вересня 2008 17:19

Американці визнали Голодомор геноцидом

  Сталіна називають не тираном, а менеджером
Сталіна називають не тираном, а менеджером

Палата представників конгресу США визнала Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу і вшанувала пам"ять його жертв у зв"язку з 75-ю річницею трагедії, що минає в листопаді.

Раніше Голодомор визнали геноцидом українців 20 держав, зокрема Польща, Італія, Чехія, Іспанія, Ватикан, Австралія, Канада, Аргентина тощо. Проти цього виступає Росія.

Заступник директора Інституту історії НАН України 71-річний Станіслав Кульчицький вважає, що відтепер парламенти багатьох країн перестануть боятися реакції Росії та швидше визнаватимуть український Голодомор.

Наскільки важливе рішення конгресу США для України?

— Дуже важливе. Конгрес міг це зробити й раніше. Адже спеціальна комісія на чолі з Джеймсом Мейсом по розслідуванню українського голоду почала працювати ще 1986-го. За два роки була готова доповідь. У ній стверджувалося, що Голодомор можна кваліфікувати як геноцид. Цей документ опублікований 1988 року у Вашингтоні. Пізніше вийшов тритомник свідчень людей, які після війни опинилися в США.

Результат діяльності американської комісії також вплинув на тодішнє ЦК КПУ. Перший секретар Володимир Щербицький виступив із доповіддю. Сказав, що в Україні був голод. Розпочалася дослідницька робота. До того компартійне керівництво заперечувало цю трагедію.

Тепер парламенти багатьох країн перестануть боятися реакції Росії і швидше визнаватимуть наш Голодомор.

Чи зможе це зробити Генеральна асамблея ООН?

— На це питання відповіді поки що немає. Але роботу з поширення інформації про Голодомор ми вестимемо й далі.

В Європі Голодомор визнали геноцидом кілька країн. Однак Парламентська асамблея Ради Європи цього не зробила. Чому?

— Дається взнаки непоінформованість європейців. Вони досить туманно уявляють собі, що це було таке, не знають механізму Голодомору.

Сталіна називають не тираном, а менеджером

Нині в Конча-Заспі, під Києвом, за участю науковців 10 країн відбувається міжнародна конференція. Працюють історики, демографи та правознавці. Маємо визначити, чи підпадають дії тодішньої влади СРСР під визначення геноциду згідно з Конвенцією ООН 1948 року. Бо наші розмови з російськими вченими постійно заходять у глухий кут. Вони визнають усе до певної точки. Щоб розібратися і все підтвердити документально, потрібні великі зусилля. Ми їх зробили. Доказову базу маємо й готові її представити.

Чому Росія не хоче визнавати Голодомор геноцидом?

— Вона перебрала радянську спадщину і ставить собі в заслугу перемогу у Другій світовій війні. Однак не хоче успадковувати трагічні речі.

Україна ніколи не звинувачувала російський народ у геноциді. Бо за тоталітарного ладу він не обирає уряду. Ми звинувачуємо сталінський режим. Та нині в Росії піднімається хвиля його виправдання. Сталіна називають не тираном, а менеджером, який підняв країну від сохи до космічних ракет.

За часів СРСР постраждали всі нації. Та ми говоримо лише про себе. Якщо росіяни захочуть сказати, що був і щодо них геноцид, хай доводять це.

Чия заслуга в тому, що Голодомор дедалі більше визнають геноцидом у світі?

— Передусім президента України Віктора Ющенка. Він оголосив 2008-й роком Голодомору, змусив серйозно зайнятися цією справою керівників місцевих адміністрацій. Раніше цим опікувалися лише науковці.

Створений Інститут національної пам"яті, який займається науковою і просвітницькою роботою із проблеми Голодомору. У кожній області до листопада видрукують Книги пам"яті жертв голоду 1932–1933 років, потім вийде зведений том.

Зараз ви читаєте новину «Американці визнали Голодомор геноцидом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі