вівторок, 02 вересня 2008 14:54

Алкоголізм в Україні стає епідемією

 

У рейтингу журналу "Форбс" Україна відсутня. Проте голова Харківської організації "Союз боротьби за народну тверезість" Світлана Силякова, 55 років, вважає: ситуація в нас невтішна, а статистичні дані щодо алкоголізму в Україні занижені.

Офіційно на обліку в медичних закладах перебувають до 1 млн хворих на хронічний алкоголізм. Проте, вважає експерт, реальна кількість залежних у 8–10 разів більша.

— Українці п"ють не менше за росіян, — каже Силякова. — До того ж найміцніші напої. Кількість пивних алкоголіків у країні за останні 10 років збільшилася удесятеро. Заручниками стали від 15 до 25 відсотків жителів мегаполісів.

Згідно з міжнародними стандартами, вимираючою вважається нація, яка вживає понад 9 л чистого спирту на душу населення на рік. Середньостатистичний українець споживає 12 л. Щороку в Україні гине від алкоголю та наркотиків майже 380 тис. осіб, а понад 30% чоловіків не доживають до пенсійного віку.

Окрім того, за даними Всесвітньої організації охорони здоров"я, Україна стала лідером з-поміж 40 країн Європи за кількістю підлітків, які регулярно вживають алкоголь. Нині це роблять майже 40% дітей віком від 14 до 18 років. До того ж щотижневе розпивання пива в нашій країні серед підлітків за останні чотири роки зросло вдвічі.

— Через п"ять років це відгукнеться сплеском алкоголізму, — продовжує. — Щороку в Україні ставлять на облік 100 тисяч алкоголіків. Але насправді їх більше удесятеро. Це набуває ознак національної епідемії.

Зараз ви читаєте новину «Алкоголізм в Україні стає епідемією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі