середа, 13 серпня 2008 15:18

"Якщо продавати "Київміськбуд" — то за ринковою ціною"

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

28 липня 2008 року на зборах акціонерів столична влада нібито планувала змінити майже все керівництво найбільшої будівельної компанії України — "Київміськбуд". Подейкували, це зроблять для того, щоб потім продати її. Однак усі керівники холдингу залишилися на місцях.

Експерти називають різну вартість "Київмісьбуду", але суми коливаються навколо цифри у 2 млрд євро.

Із неофіційних джерел відомо, що холдинг фактично продали більш як місяць тому. Покупцем називають Олену Батурину, дружину мера російської столиці Москви Юрія Лужкова. Кажуть і про те, що формальний продаж перенесли на кілька місяців. Те, що керівники холдингу залишилися на своїх посадах, пояснюють домовленістю між групами президента "Київміськбуду" Петра Шилюка та голови наглядової ради Анатолія Чуба — родича мера Києва Леоніда Черновецького.

Цю інформацію ми попросили прокоментувати керівника проектів компанії з управління активами "Тект" Ігоря Мельника. "Тект" — один із акціонерів холдингу. У восьми підприємствах, які входять до "Київміськбуду", він має від 2 до 26% акцій.

Чи правда, що столична влада продала "Київміськбуд"?

— Нам про це нічого невідомо. Хоча вже більш як рік ідуть розмови про продаж 80 відсотків акцій холдингу, які належать міській громаді. За законом їх можна продавати лише згідно зі встановленими процедурами: спочатку оцінка підприємства, потім — аукціон. Це має супроводжуватися оголошеннями в пресі. Нічого цього ще не було. Вважаю, якщо місто прийшло до того, що хоче продати свій пакет акцій,— то все повинно бути публічно, й ціна має бути ринковою.

Торік у грудні ви заявляли про можливу тіньову приватизацію холдингу. Чому?

— Про те, що міськрада виставляє "Київміськбуд" на продаж, ми дізналися випадково торік у липні. Хоча є розпорядження президента України, що об"єкт до 2008-го не підлягає приватизації. Тоді ж миттєво призначили оцінник і процес приватизації холдингу було запущено. Ми через засоби масової інформації висловили свій протест із приводу того, що робиться це не публічно.

Хто може бути зацікавлений у тіньовому продажу "Київміськбуду"?

— Ті, хто хоче й має можливість заробити на різниці між офіційною і реальною ціною. Щоб гроші від продажу холдингу перерахували в бюджет, треба влаштувати публічний аукціон.

Якщо продаж компанії буде публічним, то людей із гуртожитків не виселятимуть

Але ж холдинг — монополіст на ринку житла в Києві, приносить прибутки. Навіщо його продавати?

— Він будує у столиці майже 50 відсотків житла. Із них 70–80 відсотків — "економ-класу". В Україні підприємство зводить близько 9 відсотків будинків. Звісно, холдинг цікавий усім, і передусім структурам, які хочуть зайти на український будівельний ринок. А продавати чи не продавати — вирішує столична влада.

На останніх зборах акціонерів не змінили керівництво "Київміськбуду".

— Так, але, на нашу думку, цього року будуть ще одні позачергові збори акціонерів.

Місяць тому голова наглядової ради "Київміськбуду" Анатолій Чуб запропонував провести в холдингу міжнародний аудит. З якою метою?

— Тут могло бути кілька цілей: аудит дасть наглядовій раді та основному акціонерові — місту — детальну інформацію про те, чим насправді є холдинг. Перевірка може виявити структури, які незрозуміло для чого створені і як діють. Але може бути й таке, що аудит — це шлях до оцінки холдингу та його приватизації. Міжнародний аудит нерідко використовують під час передпродажної підготовки підприємств.

Хто може придбати "Київміськбуд"?

— Він володіє великими пакетами акцій у 40 різних потужних підприємствах, які входять у його структуру. Тому холдинг цікавий багатьом. Якщо казати про росіян, то серед реальних покупців найчастіше згадують компанію "Інтеко" (її пов"язують з Оленою Батуриною. — "ГПУ"). Називають також "Міракс", "Альфу". А от про українських претендентів на "Київміськбуд" чути не доводилося.

А Рінат Ахметов?

— Фінансово це йому під силу.

Якщо "Київміськбуд" придбають росіяни, ціни на житло в новобудовах підвищаться?

— Вони намагатимуться зрівняти київські ціни на нерухомість із московськими.

А ті люди, що заплатили холдингу за житло, яке будується. У разі продажу компанії, що їх очікує?

— Якщо є договори з холдингом, то під час відкритого продажу всі домовленості мають зберегти.

Чи можуть продати "Київміськбуд" разом із гуртожитками? Чому їх досі не передали в комунальну власність міста?

— Чому не передали — питання до керівників міста й "Київміськбуду". Якщо продаж компанії буде публічним, то людей із гуртожитків не виселятимуть. Або ще до продажу гуртожитки все ж таки перейдуть у комунальну власність. Найгірше, коли продаж буде непрозорим. Тоді будівлі разом із людьми можуть віддати на розсуд покупця.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо продавати "Київміськбуд" — то за ринковою ціною"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі