четвер, 08 квітня 2021 06:21

"Якщо не знайдемо партнерів, підприємство зникне"

"Мотор Cіч" повернули у державну власність

23 березня президент України 43-річний Володимир Зеленський підписав указ про повернення корпорації "Мотор Січ" у власність держави. Раніше Рада національної безпеки та оборони ухвалила таке рішення для захисту національних інтересів у галузі виготовлення двигунів для авіації. 20 березня Шевченківський районний суд Києва заарештував майно та акції підприємства. СБУ розслідує справу стосовно диверсійної й підривної діяльності на користь РФ і за можливе порушення законодавства під час первинної приватизації.

"Мотор Січ" — один із найбільших світових виробників двигунів для авіаційної техніки, крилатих ракет і газотурбінних електростанцій. Постачає продукцію в понад 100 країн світу. За три квартали 2020 року компанія отримала 7,68 млрд грн доходу і 930 млн грн чистого прибутку — проти 532 млн збитку за відповідний період 2019 року. Тут працюють 19 тис. людей.

Колишній власник В'ячеслав Богуслаєв 2017-го продав китайцям понад 50% акцій за $250 млн начебто рятуючись від банкрутства. Це спричинило невдоволення США. Наприкінці літа 2019 року радник президента Трампа Джон Болтон застеріг українське керівництво — заволодівши стратегічним підприємством, Пекін використав би його у протистоянні з Вашингтоном. Наприкінці січня цьогоріч Україна запровадила санкції проти китайських інвесторів, заборонивши операції з акціями корпорації.

— США і Китай зіштовхнулися в боротьбі за доступ до "Мотор Січі". Вашингтон категорично проти передачі технології виробництва двигунів Пекіну. Китайцям вигідніше купити їх разом із людьми, ніж працювати над розробкою. Перед Україною постав складний вибір — посваритися з Китаєм чи зі США. Америка для нас значно важливіший партнер, — каже економіст Борис Кушнірук, 55 років.

— Диво — що Богуслаєв зумів зберегти підприємство. Після втрати російського ринку він мусив продати "Мотор Січ". У технічні розробки потрібно вкладати мільярди доларів. Оскільки галузь має ще й геополітичне значення — є питання збуту. Вибір часто залежить від політичних міркувань, а не досконалості виробів. Наша влада опинилася в ситуації, коли єдиний законний механізм блокування контролю інвесторів над підприємством — націоналі­зація.

Вважаю, що "Мотор Січ" не повинна бути державною компанією. Це приватний бізнес. Але він неможливий без урядового впливу. Потрібно шукати інвесторів і партнерів. Це вже питання спроможності української влади — вибудувати геополітичні відносини, що дозволили б без напруження в зовнішній політиці розвиватися підприємству. Для нас найкращими партнерами можуть бути Польща, Туреччина та Саудівська Аравія. Якщо не знайдемо партнерів — підприємство зникне.

Китайські інвестори прагнуть відсудити 3,5 мільярда доларів. Зможуть?

— Ні. Будуть довгі суди, але я впевнений, що вони не отримають цих коштів. Постане питання — яку суму вони вклали у розвиток підприємства? Це сотні мільйонів доларів, але не мільярди.

Китай не буде нашим союзником ніколи. Він надто далеко. Ми потрібні йому лише як сировинна держава, постачальник агропродукції й ринок збуту. Може бути нам вигідний, бо готовий висунути територіальні претензії Росії. Але не як стратегічний партнер.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо не знайдемо партнерів, підприємство зникне"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі