вівторок, 02 вересня 2008 14:53

"Ахметов ніколи не був противником приєднання до НАТО"

  Тарас Березовець: ”Віктор Балога стане міністром внутрішніх справ”
Тарас Березовець: ”Віктор Балога стане міністром внутрішніх справ”

У понеділок секретар Ради національної безпеки та оборони, тоді ще "регіоналка" Раїса Богатирьова, в одному з інтерв"ю наголосила, що позиція лідера Партії регіонів Віктора Януковича щодо визнання незалежності Абхазії та Південної Осетії — одноосібна і не є колективним рішенням партії, яке може бути іншим. Політтехнолог Тарас Березовець, 32 роки, каже, розкол усередині "Регіонів" збережеться незалежно від подальшого розвитку внутрішньої політичної ситуації.

Чи є заява Богатирьової свідченням того, що розкол у Партії регіонів наближається до критичної точки?

— Ситуація з розколом у "Регіонах" перейшла в стадію стагнації. Усе вирішуватиме доля нової широкої коаліції. Деякі народні депутати говорили мені, що після її створення посаду прем"єра обійматиме Віктор Янукович, головою Верховної Ради стане Володимир Литвин, а Арсеній Яценюк буде головою Секретаріату президента. Віктор Балога натомість стане міністром внутрішніх справ. Янукович в обмін на прем"єрське крісло не висуватиме своєї кандидатури на майбутніх президентських виборах. Утім, прем"єрство Віктора Януковича не означатиме погашення конфлікту всередині Партії регіонів.

Раїса Богатирьова фактично висловилася й за приєднання України до НАТО, назвавши необхідним кроком надання Україні Плану дій із набуття членства. Чи означає це, що частина Партії регіонів на чолі з Рінатом Ахметовим є прихильниками вступу до альянсу?

— Насправді він ніколи не був опонентом приєднання до Північноатлантичного альянсу. Жорстких заяв щодо НАТО ніхто з команди Януковича — ні Ахметов, ні тим більше Богатирьова — ніде не робили. Із сьогоднішньої заяви стає зрозумілим: колишня обіцянка Партії регіонів провести референдум стосовно НАТО є елементом політичних технологій. В обмін на отримання посад і гарантій реформаторське крило "регіоналів" насправді готове підтримати приєднання України до Плану дій із набуття членства в НАТО. Тим більше, що вже на 90 відсотків зрозуміло – у грудні ПДЧ нам таки нададуть.

На 90 відсотків зрозуміло – у грудні ПДЧ нам таки нададуть

Крім Богатирьової, кого ще з членів Партії регіонів можна вважати прихильниками євроатлантичної інтеграції України?

— Це Рінат Ахметов, Борис Колесніков, Леонід Кожара, найближче оточення Віктора Януковича, Костянтин Грищенко. Фактично це основні люди партії, які сприятимуть євроатлантичній інтеграції.

Зараз ви читаєте новину «"Ахметов ніколи не був противником приєднання до НАТО"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі