четвер, 02 липня 2020 07:16

"Ядерний Путін" стає все небезпечнішим

Автор: ДМИТРО СКАЖЕНИК
 

Російський президент Володимир Путін дозволив сам собі одноосібно приймати рішення щодо застосування ядерної зброї. Тепер може робити це навіть у разі конфлікту з використанням зброї звичайної. Москва вирішила відмовитися від останнього табу, що утримувало країну від ядерної війни.

"Умовами, що визначають можливість застосування Росією ядерної зброї, є: надходження вірогідної інформації про старт балістичних ракет, що атакують територію РФ і її союзників, застосування противником ядерної зброї та інших видів зброї масового ураження по території Росії і її союзників, вплив противника на критично важливі державні або військові об'єкти, агресія проти РФ із застосуванням звичайної зброї, коли під загрозу поставлено саме існування держави", — йдеться у наказі Путіна.

Тепер, якщо Київ не погоджуватиметься на його умови, він може погрожувати нашому керівництву локальним ядерним ударом. Не виключаю, Москва попередить Зеленського: якщо Україна чинитиме спротив окупації росіянами Донбасу й не пустить воду в Кримський канал, це вважатиметься агресією і викличе відповідну реакцію Кремля.

Як у Кремлі захищатимуться від впливу противника на критично важливі державні об'єкти? Чи до їх числа належить майно за кордоном, яке можуть арештувати після рішень міжнародних судів? Як компенсацію Україні, Грузії, Сирії чи іншим державам, що постраждали від вторгнення Росії.

Цей указ є ще й намаганням попередити Україну й Захід, що рішення іноземних судів не мають сили стосовно Російської Федерації. Все це більше схоже на основи державної політики щодо гарантованого самознищення. Союзників у Росії, як це було в часи Другої світової, зараз немає. Політичних клієнтів типу Венесуели, Північної Кореї, Сирії чи Ірану в розрахунок брати не варто.

Намагання Путіна внести зміни в доктрину застосування ядерної зброї не видається політикою стримування. Від кого вони хочуть оборонятися? Хто збирається нападати на Росію? Все це радше політика залякування. "Ядерний дубець" у руках перезрілого політика, який впадає в атомну істерику, покликаний нагадати противникам, що в нього є "червона кнопка".

У Путіна падає рейтинг (на кінець червня становив 26%, за даними "Левада-центру". — ГПУ). Він це розуміє і тому грає "геополітичними м'язами". А непереборна манія величі й бажання підпорядкувати собі весь світ штовхають на нові безумні авантюри.

Але найбільше це стосується сусідів Росії. Бо в Кремлі легко здатні оголосити, що розташування військ на кордоні — це напад на суверенітет. Це стосується не лише України, а й держав Балтії та Польщі.

Усе це схоже на встановлення "дикою державою" власних законів. Те, що в Путіна хочуть видати за суто оборонну доктрину — ніщо інше, як чергове порушення крихкої рівноваги й підготовка до великої війни. Можливо, перед цим він хоче заспокоїти Захід і спробувати досягнути якихось домовленостей щодо гарантій ненападу. Хоча підписання будь-яких домовленостей із Росією — це марнування часу.

Держава, що має ядерну зброю, завжди розраховуватиме на неї. Будучи економічно аутсайдером світової політики, Росія з усіх сил намагається видати себе за країну з вищої ліги.

Москва вважає своїм невід'ємним правом направляти на когось ядерні ракети. Кремль намагається перешкодити вступу нових держав до Північноатлантичного альянсу. Хоче "нагнути" весь світ, щоб усі жили за його "стандартами". Росія порушила баланс сил, який понад сім десятиліть утримував світ від глобальних конфліктів. У Путіна абсолютна влада без контролю й критики ззовні. Виникає небезпека широкомасштабного протистояння, здатного дати старт Третій світовій війні.

Москва витрачає кошти на озброєння замість покращення умов життя. Росіяни з цим змирилися. 35 мільйонів не мають у своїх помешканнях туалетів, а 47 мільйонів — гарячої води. Майже дві третини громадян живуть без доступу до каналізації, електричних, газових або теп­лових мереж. Такі дані держстату РФ.

У Росії так довго й цілеспрямовано мільйонами винищували найкращих людей, що тепер приречені на тоталітарне правління. Спочатку царі, потім верхівка КПРС, а тепер диктатор Путін не дають громадянам використати свій потенціал. Тому гіпотетично найбагатша країна світу створила для переважної більшості свого населення життя на рівні африканського Бантустану. Ще й примушує пишатися цим.

І от із такими "здобутками" в Кремлі готуються вступити в гонку озброєнь із США і країнами — членами НАТО. Історія нічого їх не навчила. Ядерне протистояння знищить Російську Федерацію, як свого часу СРСР.

РФ у жодному разі не можна сприймати як нормальну державу. Це імперія кривих дзеркал. У ній не існує альтернативи війнам, державному тероризму й жадібності тих, хто її очолює.

Путін, маленький старіючий чоловічок, який уявив себе володарем світу, бачить навколо ворогів і загрозу від них. Це відштовхує всіх від нього і його держави. Агресивність роз'їдає не лише його свідомість, а й усі структури режиму. Втручання у внутрішні справи суверенних держав по всьому світу й порушення їхньої територіальної цілісності тільки посилює сприйняття Росії як території, смертельно зараженої вірусами тоталітаризму й імперськості.

Зараз ви читаєте новину «"Ядерний Путін" стає все небезпечнішим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі