понеділок, 18 грудня 2006 15:16

А покажіть мені Прохаська

Минулого тижня в Києві "Компанія А.Е.Л." уперше представила аудіозаписи сучасних українських письменників. Серія "Сучасна проза" — 10 аудіодисків та серія "Театр перед мікрофоном" — два диски.

До цієї дюжини увійшли три романи Юрія Андруховича, проза Ірен Роздобудько, Лариси Денисенко, Юрія Винничука, Степана Пушика та інших. Дехто (Дереш, Андрухович) читає себе сам, інших озвучують актори. Покальчука читає Сергій Бойко, а Прохаськових "Непростих" — Тамара Плашенко. І ще от яка розкіш: кожен диск має передмову від критиків — Андрія Бондаря, Дмитра Стуса, Сашка Бойченка.

А диски серії "Театр перед мікрофоном" (вісім драм Лесі Українки) — із передмовою легендарної гранд-дами українського радіо Ніни Новоселицької.

Усе це справляє достойне враження. Ціна теж достойна — 50 грн за диск. Бо це — для тих, хто добре заробляє, а тому не має часу читати. Так каже директор "Компанії А.Е.Л." Олена Жигилевич. І додає, що у вартість диска закладено кошти на благодійні акції: щоб аудіокниги дійшли й до тих, хто не може ні читати, ні заробляти — приміром, до сліпих.

Для тих, хто добре заробляє, а тому не має часу читати

Ця подія свідчить про зрушення в популяризації нашої культури, але ще більше про те, над якою прірвою вона стоїть. Точніше, йдеться про прірву між нами й нашою культурою. Адже згаданих вище літераторів та їхні книжки можна скільки хочеш називати відомими, а насправді вони відомі досить вузькому колу. Навіть ті, кого запросили на презентацію, почувалися тут не зовсім серед своїх і плутали імена одне одного. Хоч це ж були не рядові читачі, а літератори, журналісти, критики, артисти. Здається неймовірним, що актори, які озвучували книжки, саме на цій презентації вперше бачили деяких авторів. І перепитували: "А покажіть-но мені живого Прохаська!". Інший же питав: "А хто цей Прохасько?".

Картина не дуже зворушлива. А десь поза цією презентацією, "в масах", вона ще менш зворушлива. І вона не буде іншою, доки не зміниться наша освітньо-інформаційна політика. Її характеризує одна промовиста цифра. У фондах радіо є понад 200 радіовистав за участю кращих українських артистів. Але коли ви востаннє чули таку радіовиставу? І чи легко в такому культурному просторі впізнати своїх?

Зараз ви читаєте новину «А покажіть мені Прохаська». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі