Ексклюзиви
пʼятниця, 02 грудня 2016 05:05

"93 відсотки слухачів центрів професійно-технічної освіти одразу після навчання знаходять роботу"
2

Служба зайнятості активно впроваджує дистанційне навчання, говорить її голова Валерій Ярошенко. Зокрема, з початку року такий сервіс запустили в Рівненському центрі професійно-технічної освіти
Фото: ФОТО надане службою зайнятості
25 спеці­альностей пропонує слухачам Одеський центр професійно-технічної освіти

Якщо професія, яку ви довго і старанно опановували, сьогодні не користується попитом на ринку праці — не потрібно впадати у відчай і погоджуватися на некваліфіковану роботу. У службі зайнятості за шість місяців можна безкоштовно отримати затребувану спеціальність і з ­90%-ною гарантією знайти високооплачувану вакансію.

Головна мета служби зай­нятості — щоб кожна ­людина мала хорошу роботу з гідною оплатою, а кожен роботодавець — старанних ­працівників. Служба зайнятості допомагає кожній людині знайти її покликання та професію, яка виходячи з особистих якостей і здібностей, буде комфортне саме їй. Для цього безробітним пропонують пройти спеціальний тест. Опитування визначає сфери діяльності, які найбільше підходять конкретній людині за її психотипом. Але тест проходити не обов'язково. Можна скористатися іншими послугами. А саме — з пошуку роботи, підбору варіантів тимчасової зай­нятості, допомоги у відкритті власного бізнесу та найцікавіше — професійного навчання.

Безробітний, якому не вдається підібрати роботу за його спеціальністю, може стати слухачем Центру професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості. Й освоїти одну з 77 затребуваних на ринку праці професій — від бармена й манікюрниці до програміста.

Таких центрів зараз працює 11. Найбільші — в Одесі, Харкові та Рівному. Найцікавіше, що в ЦПТО навчаються дорослі люди з різним професійним досвідом. Головне, щоб було прагнення до нових знань. Термін навчання невеликий. За шість місяців можна освоїти нову професію й одразу отримати роботу. У таких закладах створені хороші умови. Надають безкоштовне проживання. При цьому за слухачами зберігається допомога по безробіттю. Чого ще бажати — безкоштовне навчання і проживання. Крім того, нарахування свого роду "стипендії". Звучить так привабливо, що важко віриться. Насправді, все саме так. Проте необхідно розуміти, що потім дійсно доведеться працювати. Тому до вибору професії необхідно підійти виважено та продумано.

Хороша робітнича спеціальність може приносити 12–18 тис. грн на місяць. Але в ЦПТО можна вивчитися й на IT-шника.

Після визначення ваших особистих здібностей і можливостей, спеціаліст центру зайнятості запропонує перелік професій, які вам буде неважко опанувати. І тут найцікавіше — що ж обрати? Більшість людей приваблюють варіанти, які добре оплачуються. Але тут треба розуміти. Є такі, що забезпечують високу заробітну плату на старті, однак вони мають "межу" — 10 тис. грн на місяць. А в інших професіях зі старту зовсім невисока зарплата. Однак можливості кар'єрного зростання майже не обмежені.

Ще один критерій вибору професії — її затребуваність. Наприклад, знайти роботу програмістом у хорошій компанії досить важко (вас змусять пройти 10 рівнів випробувань і тестів). А токаря одразу забирають із руками й ногами. При цьому за півтора року кваліфікований токар може претендувати на заробітну плату понад 10 тис. грн. Без роботи він точно не залишиться.

Міф про застаріле обладнання для ­навчання розбивається буквально з першого погляду на ЦПТО.

— Я побачив нову, доглянуту будівлю. Спочатку не повірив, що це і є Центр професійно-технічної освіти. Більше вона була схожа на німецький коледж. І головне, все виявилося саме так, як описано в буклеті центру зайнятості. Верстати для обробки металу з програмним забезпеченням такі, як на каналі "Діскавері" показують. Вчать вводити програмний код, а далі апарат вирізає деталь без втручання людини, — розповідає про перший візит до Одеського ЦПТО колишній безробітний Андрій Вірченко. Він успішно пройшов навчання за спеціальністю оператора верстатів із програмним керуванням. Тепер отримує офіційно майже 9 тис. грн на одному з провідних підприємств України.

Кожен центр служби зайнятості має умовний напрямок. Так, Рівненський ЦПТО приваблює тисячі слухачів з усієї України можливістю оволодіти спеціальностями, пов'язаними з народними промислами.

Одним із найцікавіших напрямків є ковальське мистецтво. Коваль — затребувана спеціальність на ринку праці. Такі фахівці не стоять на обліку в службі зайнятості. Роботодавці розбирають ковалів одразу після навчання. Але ті найчастіше відкривають власний бізнес і починають працювати на себе. Ковані скульптури, пам'ятники, огорожі, каміни, деталі інтер'єру — в середньому у коваля замовлення розписані на кілька місяців наперед. При цьому, найбільш підприємливі виходять на європейський ринок. Серед інших популярних професій народних промислів — бондар, майстер художніх виробів із лози.

Ті, хто "на ти з комп'ютером" і впевнені в своїх силах й аналітичних здібностях, майже у всіх центрах профтехосвіти можуть отримати професію в сфері IT-технологій або бухгалтерії. Роботу знайти буде важче. Але оплата праці однозначно коштує зусиль.

В Україні катастрофічно не вистачає швачок, електрогазозварників та універсальних слюсарів.

Нещодавно в Україні з'явився новий тренд. Власники квартир у нових будинках масово відмовляються від обслуговування в ЖЕКах і створюють Об'єднання співвласників багатоповерхових будинків. ОСББ наймає домоуправителя. Той під найсуворішим контролем жителів займається обслуговуванням будинку. Де ж знайти розумного управителя? Попит на цю спеціальність високий. Її теж можна освоїти в ЦПТО. Більш затребуваними стають багатофункціональні робітники з обслуговування побутових потреб жителів. Це слюсар, сантехнік і електрик в одній особі. У будинку на понад 150 квартир людина одержуватиме до 15 тис. грн на місяць. А освоїти таку спеціальність можна за півроку.

Ще популярнішою спеціальністю вважають швачку. Стартова зарплата спочатку може не зацікавити людину. Однак, розібравшись, стає ясно. З часом можна отримувати багато грошей. Заробіток майже на всіх підприємствах залежить від особистого виробітку. Так, зарплата хорошої швачки сягає 20 тис. грн. І такі фахівці нарозхват. Є приклади, коли на швачок навчаються дизайнери одягу. Потім вони виступають на тижнях моди в Києві. Також відкривають швейні майстерні. Давно були у швачки? В середньому ваше замовлення лежатиме в майстра три-п'ять днів. І не тому, що це важка робота. Просто замовлень багато.

Про професію електрогазозварника й говорити довго не доводиться. Такі люди незамінні на СТО, в будь-якій майстерні чи будівельній компанії.

І всі ці професії можна безкоштовно отримати в ЦПТО менш як за шість місяців.

— Після навчання в ЦПТО практично гарантоване працевлаштування. Цифри говорять самі за себе. 93 відсотки наших слухачів одразу знаходять роботу. А точніше, роботодавець під час на­вчання придивляється до слухачів і обирає з них майбутніх працівників. Якщо говорити про нововведення, які ми впроваджуємо, то це дистанційне навчання. Освіта, так би мовити, не виходячи з дому. У Європі це популярно. А ми ні на крок не відстаємо від нових тенденцій. Із початку року запустили дистанційну освіту, наприклад, в Рівненському ЦПТО. І попит на неї великий. Цієї зими запрацює новий сайт служби зайнятості. Міститиме останні інноваційні підходи до пошуку роботи. Виведе надання багатьох наших послуг в режим онлайн. Ми сучасна та прогресивна структура, яка безперервно покращує свої послуги. А також стежить за тим, щоб кожна людина мала хорошу роботу", — говорить виконувач обов'язків голови Державної служби зайнятості Валерій Ярошенко.

Зараз ви читаєте новину «"93 відсотки слухачів центрів професійно-технічної освіти одразу після навчання знаходять роботу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути