Ексклюзиви
четвер, 28 травня 2020 07:35

169 днів перебувають за ґратами Андрій Антоненко та Юлія Кузьменко

Автор: Уніан
  Майже 100 людей протестують біля Офіса президента з вимогою звільнити і зняти всі обвинувачення з Андрія Антоненка, Яни Дугарь та Юлії Кузьменко. Скандують ”Де справедливість?” Вимагають звільнити міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. 25 травня 2020 року
Майже 100 людей протестують біля Офіса президента з вимогою звільнити і зняти всі обвинувачення з Андрія Антоненка, Яни Дугарь та Юлії Кузьменко. Скандують ”Де справедливість?” Вимагають звільнити міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. 25 травня 2020 року

21 травня поліція й прокуратура завершили слідство у справі вбивства журналіста Павла Шеремета. Трьом обвинуваченим змінили підозри. Йдеться про музиканта й добровольця 41-річного Андрія Антоненка, лікарку 40-річну Юлію Кузьменко та військову медсестру Яну Дугарь, 26 років. Тепер слідство називає організаторами злочину невстановлених осіб. Антоненко й Кузьменко, мовляв — виконавці, а Дугарь — спільниця. Змінили й мотив убивства.

— Раніше говорили, що Антоненко "захопився ультранаціоналістичними ідеями" та "культивував величність арійської раси". Тепер поліція вважає, що невстановлені організатори діяли з особистих мотивів і вирішили створити в суспільстві резонансну подію, щоб спровокувати акції протесту. А затримані нібито підтримували цю ідею, — каже Тарас Безпалий, адвокат Юлії Кузьменко.

До підозр у вбивстві небезпечним для багатьох людей способом фігурантам додали ще дві статті. Це умисне знищення майна — автомобіля "Субару", в якому підірвали Павла Шеремета. Та зберігання вибухівки.

Усім трьом підозрюваним 25 травня переглянули запобіжні заходи в Печерському райсуді. Антоненка й Кузьменко залишили під вартою до 23 і 24 липня відповідно. Дугарь замість нічного домашнього арешту призначили 168 150 грн застави та носіння електронного браслета. Пів тисячі людей надіслали потрібну суму за 3 год. із часу оголошення збору.

Про затримання Антоненка, Кузьменко й Дугарь повідомили 12 грудня торік на пресконференції за участі міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, тодішнього генпрокурора Руслана Рябошапки й президента Володимира Зеленського.

— Якщо, не дай Бог, ці люди невинуваті, — будуть звільнені всі, хто це зробив (арештував і тримав їх під вартою. — ГПУ), — говорить 20 травня на пресконференції Володимир Зеленський, 42 роки. — Мені сказали: знайшли ймовірних убивць. Затягнули мене в це. Але рішення — за судом. Справа Шеремета — це відповідальність Авакова. Він почав її і повинен довести до кінця. Щоб усіх, хто справді вбив журналіста, покарали.

Журналіст, виконавчий директор "Української правди" загинув 20 липня 2016 року. Під його автомобілем спрацював вибуховий пристрій о 7:45 на розі вулиць Богдана Хмельницького та Івана Франка в Києві.

— Зміна статусу підозрюваних з організаторів на виконавців показала, наскільки непрофесійно працювало слідство, — каже адвокат Яни Дугарь Микола Ореховський, 35 років.

— Підозру робили на припущеннях і вигадках. Уже не згадують нісенітниць про "величну арійську расу". Основою обвинувачення Яни є сфальсифікована експертиза ходи й портрета. Її робили на око. Навіть без спеціальних знань легко встановити, що дівчина на відео з камер неподалік місця убивства — нижча. Не дотрималися вимоги повноти відповідей на суттєві питання. Слідчий запитував про шість відео­записів, чи збігається зовнішність дівчини на них і Дугарь? Експерти ствердно відповіли про п'ять. Цього не згадують у висновку, бо тоді він перестав би бути доказом.

Між Яною Дугарь, Андрієм Антоненком і Юлією Кузьменко нема жодного зв'язку за телефонними з'єднаннями. На момент злочину в липні 2016-го Яна перебувала в закритій військовій частині в зоні АТО. Ми привели до суду трьох військових, які тоді лежали в госпіталі поранені. Вони засвідчили, що були під наглядом Дугарь. Це підтверджують документи. У слідства немає жодних доказів, що Яна була в Києві.

Перспективи справи залежать від того, чи суд буде незалежний. Поки що цього не спостерігаємо за рішеннями про запобіжні заходи.

Сторона захисту зацікавлена, щоб справа швидше пішла до суду. Та нам досі не відкрили матеріали. Затягують. Розуміють, що докази слабкі. І під час процесу буде зрозуміло: ці люди — політичні заручники, а не підозрювані й належно обвинувачені.

— Справа важлива для президента Володимира Зеленського й міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. У грудні на пресконференції показували суспільству свою ефективність. Тепер зацікавлені, аби фігурантів визнали винними хоча б у чомусь. Найвигідніше для обвинувачення затягувати справу. Її можуть роками крутити в судах, — говорить колишній нардеп Ігор Луценко, 41 рік.

Зараз ви читаєте новину «169 днів перебувають за ґратами Андрій Антоненко та Юлія Кузьменко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути