середа, 24 липня 2019 16:04

Потрібно пояснювати дитині різницю між українською та російською - філолог

Потрібно пояснювати дитині різницю між українською та російською - філолог
Філологи радять батькам спілкуватися з дитиною однією мовою Фото: 29.sadok.zt.ua

Дитині треба пояснювати різницю між українською та російською мовами. Тоді вона не буде змішувати їх і не говоритиме суржиком, вважає філолог Ольга Шевчук-Клюжева.

"Якщо батьки часто перемикаються з однієї мови на іншу, то треба практикувати тривале використання виключно однієї з мов. Це дуже дієвий інструмент. Оберіть оптимальний час, коли можете побути з дитиною, і робіть таку вправу: за жодних обставин не перемикайтеся на іншу мову. Це така гра. Ви маєте показати своїм прикладом, що можете використовувати українську в усіх ситуаціях. Навіть якщо виникла потреба перейти на іншу мову, не робіть цього. Так можна робити й з іншими мовами", - розповідає вона порталу Рубрика.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно висловити подяку українською

Зазначає, що дієвим методом вивчення української дитиною може стати обговорення хатніх справ чи важливих для неї подій. Це полегшить спілкування у школі.

"Є такий термін: "мовна картина світу". Мова і культура дуже сильно пов'язані. Наприклад, не всі російськомовні діти в Україні – це діти нацменшин. У таких дітей мова відірвана від російської культури, тому спосіб мислення у них все одно український", - переконана Шевчук-Клюжева.

Тому, на її думку, варто долучати дітей до тієї ж культури, що й мова. Батьки повинні мати чітку стратегію щодо навчання дітей та самі дотримуватись її.

"Якщо дитина вивчає декілька мов одночасно, треба акцентувати увагу на відмінностях мов, - радить філолог. - Це допоможе дитині розмежовувати їх і переходити без помилок".

50 львівських школярів зняли ролики на тему "Антисуржик". У них розповіли, як замінювати суржикові слова правильними відповідниками.

"Учням задала таке домашнє завдання на одному з уроків української мови, - розповідає учитель школи ThinkGlobal Lviv Іванна Рижан. - Мали спостерігати за викладачами, батьками, читати вивіски на зупинках і шукати помилки у телепрограмах. Виконали завдання за півтора тижні".

Ролики учні з батьками та вчителями знімали на телефони. За участь у проекті отримають призи.

Зараз ви читаєте новину «Потрібно пояснювати дитині різницю між українською та російською - філолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі