вівторок, 25 лютого 2020 15:46

Де безкоштовно можна підтягнути українську

Де безкоштовно можна підтягнути українську
Герой курсів "Мова — ДНК нації" Лепетун пояснює елементарні правила. Фото: 24tv.ua

Розповіли про безкоштовні курси, що мають на меті покращити знання української мови та допомогти українцям у спілкуванні. Їх можна знайти в Києві та пройти онлайн.

"Безкоштовні курси української мови" є в Києві та доступні в мережі. Вони поки що не мають аналогів і є першими такими в Україні. Проєкт є волонтерським та стартував 2013-го під гаслом "Навчи друзів розмовляти українською". Набір у групи до 20 осіб проводять щоосені. Навчання триває 5-6 місяців раз на тиждень по 2 години. Викладачі застосовують ігрові та інтерактивні форми, проводять усі види навчальних робіт: аудіювання, читання, письмо та мовлення, яке студенти вдосконалюють, говорячи українською на різні теми. Допомагають у розвитку проєкту відомі історики, музиканти та письменники, з якими також можна поспілкуватися, передає "Наш Киев".

Після успішного завершення можна отримати сертифікат ГО "Український світ". Курси орієнтовані передусім на російськомовних людей, які живуть в україномовному середовищі та прагнуть удосконалити українську. Викладачі курсів підлаштовують програму, враховуючи цей фактор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Усе про ЗНО-2020

Існує й безліч безкоштовних онлайн-платформ. Вивчати українську можна прямо з інтернет-браузера або завантаживши спеціальний додаток на свій смартфон. Зручність полягає в тому, що не треба їхати в центри, проводячи там щонайменше 2 години. Можна самостійно обирати темп та методи навчання, повертатися до забутого матеріалу. Переглядати відеолекції та закріплювати навички. Натомість в онлайн-навчанні відсутня розмовна практика, що не покращить навичок спілкування.

Найпотужнішими онлайн-курсами є:

"Лайфхаки з української мови", створений студіями EdEra та Освіторією. Курс має на меті допомогти опанувати базові знання з української мови та підготуватися абітурієнтам до ЗНО. Містить відео, практичні заняття, робочі аркуші та навіть онлайн-конспект. Триває п'ять тижнів, кожне заняття - 4 години. Усього в курсі 16 відеолекцій, які проводить кандидат філологічних наук та вчитель української мови й літератури Ігор Хворостяний.

Освітній проєкт "Мова — ДНК нації". На сайті є вправи, тексти для диктантів, картки з підказками та антисуржик, правила української мови та невеликі статті з поясненнями. Української в ігровій формі навчає герой курсів Лепетун - мультиплікований рожевий язик та його друзі.

Експрес-уроки української з Олександром Авраменком відомі щонайменше всім, хто нещодавно складав ЗНО. Філолог має свою передачу на телеканалі "1+1", де коротко пояснює найпоширеніші помилки в українській мові. З його платформ можна дізнатися, як правильно казати: "на протязі" чи "протягом", "адреса" чи "адрес", "заступник" чи "замісник", у чому різниця між "маляром" і "муляром", як, урешті-решт, українською сказати "пододеяльник", та багато інших цікавостей.

За пів року Мінкульт планує запустити державну безкоштовну онлайн-платформу для вивчення української мови.

У Маріуполі відкрили безкоштовні курси української мови. Усі жителі Донбасу зможуть їх відвідувати. Курси почалися з 30 листопада 2019 року. Відвідувачі зможуть більше дізнатися про правила і граматику української мови та про культуру України. Заняття відбуватимуться щосуботи у бізнес-центрі "Будинки" на вул. Митрополита, 4, каб. 304.

Зараз ви читаєте новину «Де безкоштовно можна підтягнути українську». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі