субота, 26 серпня 2017 12:51

10 українських слів, якими ви здивуєте своїх друзів
10

Продовжуємо знайомити вас з особливими українськими словами, які замінять надокучливий суржик у щоденному спілкуванні. Здивуйте рідних своєю багатою мовою! Поповнюйте свій словниковий запас неповторними українськими словами, вживайте їх вдома і на роботі, і ви вразите людей своєю начитаністю. Повідомляє Радіо "Максимум".
Автор: maximum.fm
 
АНІТЕЛЕ́НЬ – ні слова, ні звука. Красиве слово, яке точно знадобиться вам у повсякденному житті. Попросіть дітей посидіти хоч кілька хвилин анітелень, і вони точно на трішки замовкнуть, поки будуть шукати значення цього слова.
Автор: maximum.fm
 
ВИДНОКРА́Й – те саме, що обрій, горизонт, але значно поетичніше, погодьтесь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 українських слів, яких не скажеш російською

Автор: maximum.fm
 
КЕПКУВА́ТИ – глузувати, сміятися з кого-, чого-небудь; насміхатися. Ми схвалюємо гарне почуття гумору, але радимо вам не переходити межу, кепкуючи з інших.
Автор: maximum.fm
 
ПЛЕКА́ТИ – з любов'ю виховувати когось / вирощувати щось; викохувати. Уживається також в значенні зберігати в пам'яті, серці. Радимо вам плекати, зокрема, українську мову, бо вона цього точно варта.
Автор: maximum.fm
 
СЕРПА́НОК – зізнаємося, що обрали це слово саме через співвзвучність із назвою останнього місяця літа. А якщо серйозно, то воно направду гарне, і означає легку прозору тканину, жіночий головний убір або мряку, що не дає щось розгледіти. У переносному значенні – йдеться про те, що заважає бачити, сприймати щось чітко й виразно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 українських слів, які збагатять вашу мову

Автор: maximum.fm
 
ТАК-СЯ́К або СЯ́К-ТАК – з великими труднощами; недбало, абияк. Сподіваємося, що ви все робите максимально добре, а не так-сяк.
Автор: maximum.fm
 
УТОРО́ПАТИ – зрозуміти; сприйняти зміст сказаного чи написаного. Ви ж второпали, про що йдеться, правда?
Автор: maximum.fm
 
ЦМУ́ЛИТИ – пити щось із насолодою. Уявіть собі ідеальну картину: ви зараз десь на узбережжі моря цмулите прохолодний коктейль/пиво… Якщо це насправді так – то ми можемо хіба що вам позаздрити. Насолоджуйтеся моментом!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 українських слів, які збагатять вашу мову

Автор: maximum.fm
 

ШИБА́ЙГОЛОВА – так характеризуют смелого человека, который ничего не боится и ни перед чем не останавливается. Хорошие синонимы: сорвиголова, отчаянный.

Автор: maximum.fm
 

ШУБО́ВСНУТИ – плюхнуться в воду нырнуть, делая всплески. Вот бы сейчас плюхнуться в холоднющую горную реку или кристально чистые Шацкие озера.

"Суржик - це правила утворення безладу", - писав філолог Майкл Флаєр. Здивуйте рідних своєю багатою мовою!

Зараз ви читаєте новину «10 українських слів, якими ви здивуєте своїх друзів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі