вівторок, 30 червня 2020 22:46

Експерти порадили, як привчити дитину самостійно вирішувати конфлікти

Експерти порадили, як привчити дитину самостійно вирішувати конфлікти
Психологи стверджують, що влаштувати бійку можуть діти віком 6–7 років, адже словниковий запас у них ще занадто слабкий, то ж їм легше вдарити ворога. Фото:pixabay

Батьки, няні або вихователі в садочку часто вирішують конфлікти замість дитини.

Через це в школі дитина може зіткнутися з проблемами та конфліктами з однолітками, але ніхто, крім неї самої, не зможе їх вирішити, пише 4mamas.

Психологи стверджують, що влаштувати бійку можуть діти віком 6–7 років, адже словниковий запас у них ще занадто слабкий, то ж їм легше вдарити ворога. Тому експерти радять батькам пояснити дитині декілька найголовніших правил, які допоможуть розв'язати конфлікт з іншою дитиною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому діти прив'язуються до вчителів

Вирішувати конфлікти варто без агресії. Висловлюйтеся проти фізичної агресії дитини та обзивання. Виховуючи дитину, щоразу, коли виникає агресія, припиняйте її в зародку. І опрацьовуйте з малюками емоції й почуття, коли вони гніваються, сумують, розчаровані, схвильовані, переживають почуття ніяковості чи страху тощо.

Всі діти не люблять "шестірок", які принагідно біжать скаржитися мамі чи татові. Проте навчіть дитину спочатку спробувати вирішити конфлікт самотужки, домовитися і помиритися. Якщо ж у них це не вийде, то до батьків варто звертатися обом дітям.

Дитина має розуміти, що захищати інших – це добре. Якщо вона бачить, що когось ображають або б'ють, то вона не повинна проходити повз. Скажіть малечі, що варто завжди допомагати тому, кого несправедливо кривдять.

Також малеча має бути готова до удару у відповідь. За словами психологів, дитина повинна вміти відповідати за свої вчинки: якщо малеча вирішила вдарити дитину, то має розуміти, що бійка неминуча. Дитина має очікувати, що їм дадуть таку саму відповідь.

Варто батькам також навчити дитину завжди казати про те, що не подобається. Діти повинні завжди показувати своє незадоволення з приводу ставлення до неї. . Але говорити варто спокійно, без крику. До прикладу: "Мені не подобається, що ти смикаєш мене за косичку. Будь ласка, припини це робити!"

Якщо дитина навчиться говорити про те, що їй не подобається, то конфліктні ситуації у її житті траплятимуться не часто.

Егоїсти – це не завжди щасливі люди, вони просто так виховані. Аби діти не виростали такими, не варто робити помилки у їхньому вихованні. Часто батьки помилково вважають дитячі бажання та потреби найголовнішими у світі. Але таким чином не можна зробити дитину щасливою, адже через свій егоїзмом малеча завжди хотітиме все більше і більше. А коли вже дорослі не зможуть виконати якісь бажання дитини, то виникне конфлікт, з якого важко потім вийти.

Зараз ви читаєте новину «Експерти порадили, як привчити дитину самостійно вирішувати конфлікти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі