четвер, 15 квітня 2021 09:14

Дитина весь час проводить у телефоні: що робити

Дитина весь час проводить у телефоні: що робити
Сучасні діти не знають ніяких ігор. Запитай у дитини – і вона не назве жодного з пунктів, що були в арсеналі кожного з нас: ліпити з пластиліну, робити орігамі, домовитися з другом про зустріч, щоб погуляти Фото: needpix

Батьки дітей, які залежні від ґаджетів, мають знайти для них адекватну заміну. Це не значить, що потрібно веселити й розважати дітей, коли їм нудно. Психолог центру дитячого і сімейного розвитку "Атма" Руслан Негода не радить забирати гаджет: якщо нічого не пропонуєте натомість.

"Сучасні діти зовсім не знають ігор. Запитай у дитини – і вона не назве жодного з пунктів, що були в арсеналі кожного з нас у дитинстві: ліпити з пластиліну, складати орігамі, гуляти з друзями. Так само й на майданчиках. Якщо вони знають ігри та не грають, можна їм нагадати. Поговоріть із дітьми про варіанти того, чим цікавим можна зайнятися", - говорить психолог.

Батькам важливо цікавитися й знати, які нові соцмережі та ігри з'являються на ринку. Навіть, якщо нецікаво, потрібно без критики й скепсису розпитати дитину, поцікавитися її вподобаннями й захопленнями.

Навчайте дітей бути не користувачами, а самим створювати контент. Це ж такий цікавий механізм - коли дитина не переглядає відео, а сама його створює. Вона може вчитися робити прості відео. Якщо дитина знімає звичайні короткі ролики про якусь свою діяльність, то це перетворить її з користувача на того, хто продукує власний контент. Вона зовсім по-іншому ставитиметься до цього", - розповідає Руслан Негода.

Найефективнішим засобом кібербезпеки фахівець називає контакт батьків із дітьми. На решту можна знайти методи, щоб обійти обмеження.

"Подумайте, якою могла б бути ваша реакція, якщо дізнаєтеся, що дитина переглядала порнографічні сайти й побачила там щось. Якщо неадекватною, то це буде останнє, що дитина вам розповіла. Щодо табуйованих тем зауважте: якщо якась тема є табуйованою для вас самих, то дитина до вас точно з цим не прийде. А шукатиме відповідь деінде. І не факт, що знайде правильну та якісну. Батьки мають усе пояснювати відкрито.

Для того, щоб у вас був цей контакт, ви маєте якісно проводити час із дитиною. Головне слово - якісно. Тобто не тоді, коли готуєте їсти, дивитеся фільм або щось робите і паралельно з дитиною розмовляєте. Якісний контакт - це коли ви свідомо й прямо кажете: "Доню / синку, я маю 15 / 20 / 30 хвилин, що ти хочеш зробити?". Якщо така фраза є новою у вашому спілкуванні й дитина в шоці від того, що ви до неї так звернулися, розгублена, то у вас має бути відповідь - в "дабл" чи в "уно" пограти. Якщо робити це регулярно, із часом цей контакт з'явиться й дитина почне розповідати вам про все.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які ознаки вказують на те, що дитина стала ґаджетоманом

Чудово, коли батьки розповідають про свої помилки. Дитина бачить, що спілкується з живою людиною, у якої теж були свої складності, що ви теж якось їх долали, у вас з'явився досвід. Головне - робити це в правильний вік, у правильний час. Якщо у вас більше ніж одна дитина, то треба, щоб якісний час ви знаходили окремо для кожної дитини", - говорить експерт.

Якщо ваша дитина прив'язана до ґаджета, спробуйте усвідомити, чому ця залежність з'явилася. Психолог центру дитячого й сімейного розвитку "Атма" Олександр Негода радить не панікувати, а дотримуватися простого алгоритму. Якщо ви помітили, що у дитини є залежність від ґаджетів: 1. Не кричіть на дитину, не вживайте суворих заходів. Найчастіше батьки для дітей є авторитет, діти саме їх наслідують.

Зараз ви читаєте новину «Дитина весь час проводить у телефоні: що робити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі