субота, 13 лютого 2021 22:45

Чотирирічні діти самі ходять до школи: як виховують дітей у різних країнах
5

Виховання дітей за кордоном суттєво відрізняється від українського. У більшості країн з дитиною розмовляють на рівні дорослих, дозволяють бути самостійними і поважають їх думку. Про особливості виховання розкажуть українки, які переїхали в інші країни.

Ольга Даншина, Токіо, Японія

Ось уже 5 років я виховую в Японії сина і 2 роки дочку. З появою дітей я стала звертати увагу на кардинально відрізняється від нашого ставлення до дитини і зовсім інший підхід до виховання і спілкування з дітьми. Дітей тут більше носять в переносках, а не в колясках. До 10 років дитина спить разом з мамою. Те ж стосується спільного прийняття ванни або гарячих джерел. Маленькі діти грають на майданчиках більше зі своїми мамами, ніж з однолітками.

Тут діє правило "Хаяне хаяокі", діти лягають рано і встають рано. 5-6 ранку стандартний час для пробудження. Але і в ліжко діти лягають рано! 6-7 вечора-час відходу до сну. У дитсадку постійно підкреслюють необхідність дотримання режиму дня і якісного харчування.

Автор: olga_danshyna
  У дитсадках в штаті є фахівець з харчування, який розробляє дитяче меню
У дитсадках в штаті є фахівець з харчування, який розробляє дитяче меню

Правильному харчуванню приділяється дуже багато уваги. У дитсадках в штаті є фахівець з харчування, який розробляє дитяче меню, на основі якого готуються збалансовані страви традиційної японської кухні. Це рис, м'ясна або рибна страва, овочева закуска і місо-суп.

Олександра Кучер, Анталія, Туреччина

Що кидається в очі відразу, турки дітей просто обожнюють і постійно пригощають солодощами і якимись невеличкими подарунками. А дитинство у місцевих дітей мені нагадало моє: коли бігаєш з палицями, збираєш квіти, цілий день на вулиці з натовпом друзів, щасливе життя.

Автор: aleks_ku4er_turkey
  У Туреччині дуже люблять дітей і пригощають їх солодощами
У Туреччині дуже люблять дітей і пригощають їх солодощами

Турецькі діти дуже доброзичливі і відкриті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харчові дитячі звички залишаються на все життя - вчені

Оксана, Каліфорнія, США

Про виховання дітей розповім на прикладі молодшої школи. Тут у першу чергу навчають культури спілкування, ввічливості і вчать поважати чужу думку. Щороку класи міксують, щоб діти не звикали до одних компаній і вчилися спілкуватися з новими людьми. Думаю, саме тому дорослі люди тут більш відкриті до незнайомців. Дуже на високому рівні розвиток і підтримка самоповаги.

Автор: lesto_k
  У США  у школах вчать комунікативності  та вчать поважати чужу думку
У США у школах вчать комунікативності та вчать поважати чужу думку

Тут не сваритимуть учня за те, що в нього щось не вдалося, а навпаки вчитель скаже, що їм разом треба попрацювати більше. А ще дуже багато хвалять, причому в різних формах. Навчання в ігровій формі, завдання з гумором, опитування класу теж може бути веселим. Навіть, щоб домогтися тиші в класі, вчителька не кричить з піною біля рота "закрили роти", а просять "набрати в рот бульбашки". Задаючи домашнє завдання он-лайн вчителька робить примітку: "Нехай дитина робить те, що розуміє і що не викликає у нього стресу і сліз!"

Юлія, Берлін, Німеччина

Головна відмінність – тут на б'ють дітей. Німці з самого раннього дитинства спілкуються з дітьми як з особистостями, багато пояснюють, запитують думку, домовляються "відповідають на все " як і чому?". А ще не "душать" дітей гіперопікою, розвиваючи в дитині самостійність. Ставлення до раннього розвитку дитини, яке мені дуже імпонує.

Автор: st_julia
  В Німеччині не прийнято займатись раннім розвитком дитини, але поважають дитячу думку
В Німеччині не прийнято займатись раннім розвитком дитини, але поважають дитячу думку

Багато свіжого повітря, руху та ігор з однолітками-це основний дошкільний розвиток в Німеччині. Гаряче улюблені в Україні "розвивалочки" тут так не популярні. Тому що батьки не хочуть відбити бажання вчитися у дитини завчасно. А ще німецькі батьки беруть таку ж активну участь у вихованні дітей (навіть немовлят), як і мами. Часто навіть беруть відпустку по догляду за дитиною.

Катерина Дашевська, Лаусанне, Щвейцарія

Жінка несе основну відповідальність за виховання дітей. Декретна відпустка мам триває 98 днів і починається з народження дитини. До дитсадка віддають пізно. Побутує думка, що бідні віддають раніше, а заможні – пізніше. Молодим батькам допомагають дідусі та бабусі, і лише 13% мам виходять на роботу на повний день.

Послуги садків дуже дорогі, більшість дітей відвідують їх 2-3 дні на тиждень. Садок на пів дня обійдеться у 80$, повний день 160 $. У місяць близько 3600 $. Дуже рано діти стають самостійними. Якщо школа неподалік від дому, 4-річки ходять туди самостійно. На дитячі майданчики – теж. На кожному кроці наголошують батькам (особливо іноземцям з іншими педагогічними установками), що дитина має бути якомога більш незалежною.

Автор: dashevska_kateryna
  У Швейцарії дуже рано діти стають самостійними. Якщо школа неподалік від дому, 4-річки ходять туди самостійно
У Швейцарії дуже рано діти стають самостійними. Якщо школа неподалік від дому, 4-річки ходять туди самостійно

Основний принцип навчання – розвиток особистості кожної дитини і пробудження в ній інтересу до пізнання навколишнього світу. Ніякої гонитви по різних секціях і уроків скрипки в 3 роки — тут навіть пропозиції таких послуг нема.

Діти не завжди будуть за все вдячні батькам. У дитинстві таких відчуттів може й не бути. Усвідомлення вдячності приходить тоді, коли діти виростають і самі стають батьками. Не варто очікувати, що дитина буде найрозумнішою серед однолітків. Одним з найпомилковіших очікувань батьків є те, що дитина буде завжди поруч.

Зараз ви читаєте новину «Чотирирічні діти самі ходять до школи: як виховують дітей у різних країнах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі