вівторок, 16 лютого 2021 16:16

Як не перетворити навчання на страждання: 5 порад психолога

Як не перетворити навчання на страждання: 5 порад психолога
Складається враження, що навчання треба не дитині, а батькам і вчителям. Дитина ж лише лавіює і намагається усіма методами уникати навчання і покарання за неуспішність Фото: надані автором

У дітей 1-2 класів школа ще асоціюється із чимось хорошим. 90% старшокласників мають негативне ставлення до школи. Батькам з питаннями низької дитячої успішності і мотивації до навчання доводиться звертатися до психолога.

Про способи зробити навчальний процес ефективнішим і приємнішим, Gazeta.ua розповів психолог центру дитячого і сімейного розвитку "Атма" Руслан Негода на лекції у Черкасах.

1. Успішне навчання не гарантує успішне і щасливе життя.

Лише незначний відсоток знань, які людина отримує в школі, вона використовує в житті. Якщо взяти математику, то це клас третій, де вивчили дроби і проценти. Фокусуватися потрібно не на оцінках, а на тому, чи вміє дитина вчитися.

2. Підсилюйте ресурсні сторони дитини. Жертвуйте нецікавими предметами.

Саме батьки відповідальні за те, щоб визначити, яка зона інтересів дитини є провідною, у чому її унікальність. Важливо - давати обирати, що хочеться пізнавати. Може бути не дуже кваліфікований вчитель, нецікавий для дитини предмет, але саме до цього предмету в дитини є здібності. Це важливо розгледіти і допомогти інтересу дитини не згаснути, а, навпаки, розвинутися.

Познайомте дитину із успішними людьми у сфері, яка її цікавить. Будьте готові сказати вчителю, що для вашої дитини цей предмет не важливий.

3. Погодьте з дитиною мінімальну планку по оцінкам.

Для кожної сім'ї має бути своя планка по предметам. З предметів, які дитині цікаві, вона може бути високою. Мінімальна оцінка з "нецікавих" предметів – та, яка дозволяє вчитися в школі. У дитини так вивільниться час для розвитку унікальних навичок по своїм предметам, з'явиться можливість розвиватись в інших напрямках.

Важливо навчитися розуміти себе і розуміти, що дитині самій хочеться. Це стане корисно, коли школа підходитиме до закінчення і треба буде визначатися, куди далі.

4. Поступово передавайте відповідальність дитині.

Часто батьки хвилюються за навчання дитини, тримають під контролем, переживають за оцінки. Складається враження, що навчання треба не дитині, а батькам і вчителям. Дитина ж лише лавіює і намагається усіма методами уникати навчання і покарання за неуспішність.

Щоб навчання було продуктивним, поясніть дитині, які зони її відповідальності. Можна на своєму прикладі. Ми ходимо на роботу, щоб у нас були кошти підтримувати життя родини, готуємо їжу, прибираємо. У дітей теж є обов'язки. Коли виростають до шкільного віку, то школа – основний обов'язок.

Багато батьків переживають, що тоді дитина перестане вчитися, не виконуватиме домашні завдання. Певний час може бути. Але треба вірити в свою дитину. Не думати, що вона дурненька і їй не захочеться вчитися. Потім можна запитувати, чи потрібна їй допомога. Але краще, щоб дитина зверталася сама.

5. Створюйте умови для навчання.

Визначте чіткий проміжок часу для виконання домашнього завдання. Створіть комфортні умови. Місце має бути спокійним, освітленим і зручним. Якщо дитина часто відволікається, можна застосувати метод будильника. Заводити його на кожні 5 хвилин, щоб дитина розуміла, що вона зараз робить. Ґаджети під час виконання домашнього завдання краще відкласти.

Якщо мотивація низька, краще почати з простого предмету, і переходити до складних. Великі завдання краще ділити на декілька маленьких.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заберіть смартфон і вчіть генерувати ідеї - як виховати дитину креативною

6. Показуйте власний приклад.

Часто буває, що діти вчаться зранку до ночі, а батьки телевізор дивляться і сидять у соцмережах. Показуйте власним прикладом, що вчитеся чи підвищуєте кваліфікацію самі. Освоюйте якесь хобі. Це надихатиме дітей.

Дистанційне навчання спричиняє стрес у більшості дітей і батьків. Але його можна зробити таким, щоб час минув з користю та безболісно для усіх. Дитині треба створити спокійну обстановку. Це важливо, бо на ній відзеркалюється настрій дорослого та його ставлення до процесу.

Зараз ви читаєте новину «Як не перетворити навчання на страждання: 5 порад психолога». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі