вівторок, 05 березня 2019 01:55

8 помилок у вихованні хлопчиків
7

У сучасному світі виховні функції покладені в основному на жінок, і синам часто не вистачає чоловічого впливу. Для гармонійного розвитку малюка потрібно спільний вплив батьків, але якщо хлопчик росте в неповній сім'ї, мамі необхідно вибрати правильну модель поведінки, щоб уникнути поширених помилок, пише allwomens.ru.

Відсутність особистого прикладу

 

Тільки на особистому прикладі батька, або когось із близьких родичів чоловічої статі можна з хлопчика виростити порядну, мужню людину. Дитина жадібно вбирає нову інформацію: після трьох років їй необхідний зразок для наслідування. Тато повинен стежити за своїми словами і вчинками, стати прикладом поведінки.

При відсутності контакту з татом, хлопчик виростає невпевненим в собі, боязким, сором'язливим, нервовим. А при владній, суворій мамі син, швидше за все, стане слабохарактерним, безініціативним чоловіком. Є й інша крайність: інстинктивно відчуваючи необхідність чоловічого впливу, хлопчик шукає його на вулиці, серед старших друзів. А це іноді призводить до негативних наслідків: дитина рано починає палити, пробувати алкоголь, поведінка стає агресивним і зухвалим.

Занадто суворе ставлення

Деякі батьки в питаннях виховання хлопчика займають авторитарну позицію. Малюка строго вичитують за найменшу провину, але при цьому дорослі не можуть пояснити, чому його поведінка неприпустима. Дитину рідко хвалять, зате постійно критикують, вимагають повного послуху. Для сина встановлюють суворі рамки, контролюють кожен крок, не довіряють йому, заздалегідь вважаючи винним. Строгий контроль призводить до бунту, прагнення вирватися за окреслені межі, а це може привести до того, що хлопчик потрапить в небезпечну ситуацію, або під вплив асоціальних особистостей.

 

Якщо син за натурою не бунтар, то таке виховання відбирає віру в себе, позбавляє довіри до батьків. Дитина вчиться обманювати, щоб уникнути покарання, зростає замкнутим. Якщо хлопчик провинився, терпляче поясніть, чому так не можна робити, і як потрібно вчинити в такій ситуації. Змініть командний тон на довірчі відносини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як відповідати на незручні питання дітей

Фізичні покарання

Дитячі психологи давно довели, що ефективність фізичних покарань, як методу виховання, не просто нульова, а негативна. Вдаючись до рукоприкладства, батьки розписуються у власному педагогічному безсиллі. Для хлопчика фізичний вплив приносить тільки біль, страх, образу, злість, моральне приниження.

Фізичне покарання не сформує почуття відповідальності, не навчить дисципліні або вмінню контролювати себе, зате залишає психологічну травму на все життя. Замість позитивних якостей в характері хлопчика з'являться агресивність, звичка вирішувати питання з позиції сили, грубість. Він починає зганяти злість на тваринах, молодших дітях, слабших однолітків.

 

Позбавлення любові

У виховних цілях батьки можуть застосовувати такий прийом як позбавлення любові. Моральне покарання залишає на дитячій психіці не менш глибокий слід, ніж фізичний вплив. Малюкові неймовірно важко чути слова:

я тебе більше не люблю; я не люблю поганого (неслухняного) хлопчика; йди з моїх очей; бачити тебе не хочу.

Дитина боїться втратити батьків і залишитися наодинці, тому виконує їхні вимоги. Такий метод виховання дає миттєвий ефект, але тягне глибокі негативні наслідки. Психологи вважають прийом маніпуляції любов'ю одним з найжорстокіших покарань.

У дитячій свідомості формується установка, що він не гідний батьківської любові, виникає комплекс провини і неповноцінності. У хлопчика розхитується нервова система, він може вирости психічно нестійкою людиною, схильною до депресії. Дорослі чоловіки уникають любовних відносин і близької прихильності через страх бути покинутими.

 

Заборона емоцій

Хлопцям часто повторюють фрази: чоловіки не плачуть; не ний як дівчисько; ти чоловік - ти повинен терпіти.

Тим самим їм забороняють проявляти природні почуття. Навіть дорослі не завжди вміють тримати під контролем свої емоції, але, тим не менш, вимагають це від дитини. Малюк має право на прояв переживань, адже загнані всередину емоції завдають непоправної шкоди здоров'ю.

Згодом хлопчик перетвориться в холодну, бездушну людину, яка не вміє будувати адекватні відносини з іншими людьми. Крім цього, страхи, тривоги, стреси, що не виплеснулися у відповідних емоціях, призводять до ранніх інфарктів, неврозів, інсультів.

Повторення негативних установок

 

Іноді батьки, не усвідомлюючи, дають хлопчикам негативні установки. Різко негативний сенс закладений у фразах:

ти поганий; ти нечупара; ти незграбний; ти дурний; у тебе не вийде.

При постійному повторенні ці слова формують у хлопчика стійке переконання в тому, що він дійсно такий. Він щиро вважає себе поганим, негідним любові. Навіть сказана ласкавим тоном фраза: "Ти мій дурненький!" стає основою для комплексу неповноцінності.

Нав'язані в дитинстві штампи зберігаються на все життя, формують або стереотип невдахи, або образ "поганого хлопця", і хлопчик намагається відповідати отриманим установкам.

Зайва опіка

 

Коли в родині (особливо неповній) зростає один син, його оточують такою інтенсивною турботою, що хлопчик не може проявити самостійність. Мама прагне захистити його від усіх неприємностей, труднощів. Його позбавляють ініціативи, заважають самостійно приймати рішення. Це прямий шлях до формування особистості "маминого синка": безпорадного, нерішучого, слабохарактерного.

Придушення фізичної активності

Фізіологічно хлопчики набагато активніші за дівчаток, їм потрібно позбавлятися від надлишку енергії в рухливих іграх, стрибках, бігу. Якщо забороняти синові проявляти фізичну активність, невикористана енергія перетворюється в емоційну напругу. Це призводить до формування неврозів або поганих звичок: хлопчик починає гризти нігті, смикати волосся, колупати в носі. Найкраще віддати гіперактивну дитину в спортивну секцію, де він зможе знайти застосування своій невгамовній енергії.

У пам'яті більшості людей на місці найперших дитячих спогадів знаходиться велика біла пляма. Перші ясні спогади відповідають віку 3-4 років, і далі накопичуються в пам'яті нерівномірно, залишаючись уривчастими до 6-7 років. Феномен ментальних прогалин у дітей, ще Зигмунд Фрейд ввів для нього термін "дитяча амнезія". Він припустив, що провали в дитячій пам'яті - це не функціональний розлад, а прагнення витіснити зі свідомості дитини перші переживання. Це можуть бути ранні травми, здатні завдати шкоди ще незміцнілому власному "я".

Зараз ви читаєте новину «8 помилок у вихованні хлопчиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі